Ayşenur KAHVECİ

Ayşenur KAHVECİ

Evleneceğim Kişide Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ne çok söz söylendi buna dair… Ne çok nasihat işittik…

Hepsini biriktirdiğimiz heybemizi gelin önce dökelim ortaya, sonra da derleyip toplayalım güzelce.

“Allah seni kadir kıymet bilene düşürsün yavrum…” dualarıyla yolumuza inciler döşeyen ninelerimiz var mesela. Eksiklerinize, hamlıklarınıza odaklanmayan, güzel taraflarınızı daha çok görüp yuvamıza huzur katan kimseleri kastediyorlar. Siz deyin bardağın dolu tarafından bakan, ben diyeyim iyilik hallerini fark edip takdir etmesini bilen… Evet eş seçerken buna dikkat edin mesela.

“Boyu boyuna huyu huyuna birine denk gelesin inşallah.” Bunu da hepimiz çokça duymuşuzdur. Dengine düşesin demek istiyorlar. Evlilikte denkliğin kıymetini sevgili Peygamberimiz (asm) öğretti bize. Önceliği hangisine vermemiz gerektiğini de… Denklikte öncelik sıralaması yapmayı atlamayın olur mu? Peygamber nasihatidir. Göze ilk çarpanın fiziksel özellikler olduğunu biliyorum. Bu garip değil tabi. Fakat geçici bir etki. Evlenmeyi düşündüğünüz kişinin sizi uzun sürede rahatsız edecek fiziksel beklentinizi karşılamayan yanları yoksa hoş görmeyi tercih etmelisiniz. Çünkü denklikte ahlakî değerler çok daha kıymetli ve önceliklidir. Yani evvela huyu huyuma, sonra boyu boyuma demeniz sürdürülebilir mutluluk için gerekli.

Bir de “anasına bak kızını al” olayı vardır ki çok geçerli ama eksik kalmış. Anasına bak oğlunu al. Babasına bak kızını al. Babasına bak oğlunu al. Ana-babasının ilişkisine bak oğlunu/kızını al. Kısacası evlenmeyi düşündüğünüz kişinin büyüyüp yetişkin olduğu ortamına bakın muhakkak. Anne babasının birbirine hitabı nasıl? Sevgi sözcükleri kullanılır mı? Nefret söylemleri, hakaret veya küfürlü ifadelere başvurdukları durumlar var mı? Şiddet var mı? Nasıl tartışırlar, nasıl barışırlar? Öfke kontrolünde ne kadar başarılılar? Kendilerini geliştirmeye ne kadar açıklar? Boş vakitlerinde neler yapmayı tercih ederler? (Klişe bir ifadedir belki ama kişiliğin en belirgin hattıdır aslında.) Fikir ayrılığına düştükleri zaman nasıl anlaşırlar? Birbirlerinin ailesine yaklaşımları nasıl? Aile büyüklerine hürmet edilir mi? Birbirlerini takdir ederler mi? Eleştirmek istedikleri davranışları nasıl bir dil kullanarak eleştirirler? Evdeki vazife paylaşımı nasıl yapılmış? Misafire bakış açıları nedir? Bütçe yönetiminde iktisat etmeye dikkat edilir mi? Mümkün olduğunca cömert davranılır mı? Bayram günlerine yükledikleri mana ne yöndedir? Dinimize, geleneklerimize, komşuculuğa, akraba ilişkilerine ne seviyede kıymet biçmişler? Evet bu gibi noktalar sizin de evliliğinizin DNA’sı olacak unutmayın.

Gelelim seanslarımda “Evlenmeyi düşünüyorum. Nelere dikkat etmemi hatırlatmak istersiniz?” sorusunu soran genç kardeşlerime de vurgulayarak söylediğim en önemli noktaya;

Gönül almasını bilen eşler seçin. Neden biliyor musunuz? İnsanoğlu hatadan hâli olamaz. Sizin de hatalarınız olacak. Eşinizin de hataları olacak. Bazen aynı hatayı defalarca yaparken bulacaksınız birbirinizi. Çünkü öğrenmek tekrarla mümkün olacak. İlk seferde ikiniz de zorlanacaksınız. İşte tam da burada gönül almanıza ve gönlünüzün alınmasına çok ihtiyacı olacak evliliğinizin. Bazen bunu bilmediğinizden değil de hissettiğiniz bir duygudan dolayı bir türlü harekete geçemediğinizi fark edeceksiniz. O zaman da şöyle düşünmeniz gerekecek; “Bu duygumun gönlünü hoş tutmayı tercih edebilirim fakat eşimin gönlünü hoş tutmamdan daha mı kıymetli? Yuvamdaki huzurumdan daha mı kıymetli?!”

Velhasılı kısaca böyle…

Evlenmeyi düşündüğümüz kişilerde dikkat etmemiz gereken hususlar elbette bunlarla sınırlı değil. En öncelikli olan birkaç noktadan bahsetmek istedim sizlere. Okumak istediğiniz başka hususlar varsa taleplerinizi iletiniz yazalım, konuşalım. Ancak bitirmeden şunu da muhakkak eklemeliyim ki;

Bir de yetinmeyi bilen eşler seçin ve siz de bu yanınızla tercih edilenlerden olun. Sizin güzel yanlarınızla yetinmeyi bilsin ki güzellikleriniz çoğalsın. Ve siz de yetinmeyi bilin. Çünkü yukarda bahsettiğimiz her noktaya azami dikkat etseniz bile yetinmeniz gerekecek ve işte burası da mutluluğun yol ayrımı olacak.

Öyleyse bu çok mübarek ramazan günlerinde hoş bir sada ile bitireyim;

Cenab-ı Hak hepimize iki cihan saadeti nasip etsin. Amin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum