Ayasofya'yı mabedleştirme projesi ve Obama

Ayasofya'yı mabedleştirme projesi ve Obama

Prof. Tarhan, müzeye dönüştürülen Ayasofya için çok ilginç bir öneride bulundu ve Obama'nın ikna edilmesini istedi

Risale Haber-Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Haber 7'deki yazısında dünya derin odakları tarafından müzeye dönüştürülen Ayasofya için çok ilginç bir önerde bulundu ve Obama'nın ikna edilmesini istedi.

Obama’nın Ayasofya’dan ‘Muhteşem’ olarak söz etmesinin dikkat çekici olduğunu belirten Tarhan, "Obama için ‘dışı kahverengi içi beyaz’ kaygısı nedeniyle dünya vatandaşları hep şüphe taşıyorlar. Fakat aslında dünya’nın barış dönemine geçişi için bir fırsat olma şansı yükselmeye başladı. Doğal, sade, içten, sahtelikten uzak, komplekssiz ve güven veren tavırları neden Amerikan halkının sempatisini kazandığını gösteriyordu. Bu kişilik özellikleri aslında doğu terbiyesi özellikleri idi. Korku ve çatışma ile beslenen ABD derin devleti Malcom-X’i ve Martin Luther King’i çağrıştıran bu ABD’linin İslam ve Hristiyan Medeniyetlerini yaklaştıran tavrından rahatsız olduğunu belirtti" dedi.

Ayasofya'ya mabed olmanın yakışacağını ifade eden Tarhan, medeniyetler ittifakının sembolü olabilecek bir Ayasofya projesi için Obama'nın ikna edilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Tarhan yazısını şöyle tamamladı:

"916 yıl kilise 481 yıl cami ve 74 yıldır da müze olan büyük mabede mabed olmak yaraşır. Müze oluşunun gerekçesi, Lozan’ın gizli maddelerinden birisi olduğu söylenmektedir. Dünya derin odaklarının gizli pazarlıklıklarını barındırdığı anlaşılıyor.

Ruhban okulunun açılmasına hassasiyet gösteren Obama’yı medeniyetler ittifakının sembolü olabilecek bir Ayasofya projesi için ikna etmek kolay olabilecektir. Bir örnek vermek gerekirse ‘Asyasofya’da İbrahimi dinlerin ibadetlerinin yapıldığı uygulama örnekleri veya haftada altı gün müslümanlara bir gün hristiyanlara tahsis gibi veya din ve kültürler arası diyalog uygulama merkezi’ gibi.

Önerilerim bazı kimseler tarafından uçuk, imkansız hatta Fatih’e ihanet gibi algılanacağını biliyorum. Başka bir çözümü olan varsa söylenmeli. Bir şey tamamen elde edilemiyorsa tamamen terketme hatası da yapılmamalıdır.

Fatih Ayasofya’daki gravürleri neden yok etmedi, Yüksek hikmet anlamına gelen Ayasofya ismini neden değiştirmedi? Düşünelim