Ayasofya'ya yeni ışık sistemi geliyor

Ayasofya'ya yeni ışık sistemi geliyor

Bin 500 yıllık Ayasofya'nın tüm detayları en son teknoloji ışıklandırma sistemi ile ortaya çıkarılacak

Zeynel Yaman'ın haberi:

Ayasofya'nın dış cephelerini aydınlatan ışık sistemi değiştirilecek. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yapılacak ihaleyle dünya harikası Ayasofya, teknolojik ışıklandırmayla aydınlatılacak. Ayasofya'nın görkemli yapısını yansıtmak amacıyla kurulan ışık sistemi baştan aşağıya yenilenecek. Teknolojik ışıklandırma sistemiyle yapılacak yeni aydınlatma için bilimsel kurul oluşturuldu. Üniversite üyeleri ve Dünya Aydınlatma Birliği'nden uzmanların katılımıyla oluşturulan kurul, Ayasofya'nın evrensel standartlara uygun yeni profesyonel aydınlatılmasıyla ilgili çalışmayı yürütecek.

27 Ağustos tarihinde İl özel İdaresi tarafından yapılacak ihale sonrasında işi alan firma 400 gün içerisinde projeyi tamamlayacak. Kubbe, minare ve duvarlarıyla özel bir mimariye sahip olan tarihi yapının tüm noktalarına özel ışıklandırma sistemiyle belirgin olarak yansıtılması amaçlanıyor. İtalya, Fransa gibi ülkelerde eski tarihi eserlerin ışıklandırma sistemiyle aynı standartlara sahip, en yeni teknolojiyle yapılacak aydınlatma uluslararası ekiplerle birlikte denetlenecek.

1500 yıl önce inşa edilen Ayasofya'nın restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Tarihi yapının yaşlı duvarları da sürekli olarak elden geçiriliyor. Batı cephesinin duvarları temizlenerek restore ediliyor. Ayasofya 'nın bahçe kısmında 1739 yılında inşa edilen medresenin rölöve ve restorasyon projesi de hazırlanıyor.

Sabah