Ayasofya'nın gerçek yüzü hayran bıraktı

Ayasofya'nın gerçek yüzü hayran bıraktı

Restorasyon çalışmaları nedeniyle orta yerine kurulan 180 tonluk iskeleden kurtulan Ayasofya'nın hayranlık uyandıran yüzü ortaya çıktı

Şamil Kucur'un haberi:

Restorasyon çalışmaları nedeniyle 17 yıldır ortasında kurulu 180 tonluk iskeleden kurtulan Ayasofya, kandilliklerinin de onarımdan geçirilmesiyle birlikte ışıldadı. Ayasofya'nın kilise olduğu zamanda vaftizhane olarak kullanılan bölüm de bugün ilk kez ziyarete açılacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın başlattığı kapsamlı yenileme çalışmaları kapsamında ana kubbede yer alan mozaik ve mozaik taklitlerinin restorasyonu ile konservasyonu tamamlandı. Bu çalışmalar sırasında 700 yıllık olduğu tahmin edilen Serafim adlı bir melek yüzü 160 yıl sonra gün yüzüne çıktı.

Çalışmalar kapsamında Kazasker Mustafa İzzet Efendiye ait üzerinde 'Hz. Allah, Hz. Muhammed, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin' yazılı 8 adet hat levhanın konservasyonu ve restorasyonu da gerçekleştirildi. Bunlarla birlikte Ayasofya'da yeralan 2. Mustafa, 3. Ahmed ve 2. Mahmud ile Yesarizade ve Veliyuddin Efendi'nin hat levhalarının da restorasyonu yapıldı. Kandilliklerin ve maksurelerin restorasyonu ve konservasyonu da tamamlandı.

Yeni Şafak