Ayasofya'nın fraskleri korunacak

Ayasofya'nın fraskleri korunacak

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, ibadete açılması planlanan Trabzon'daki Ayasofya'nın içinde bulunan fresklerin kesinlikle sıvayla kapatılmayacağını, korunacağını ifade etti.

 
Yıldırımhan, uzun süre müze olarak kullanılmasına rağmen tapusu cami olan Ayasofya'nın, mahkeme kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından Vakıflar Genel Müdürlüğüne devrinin kararlaştırıldığını anımsattı.

Yıldırımhan, Ayasofya'da çeşitli tarihi eserler ve malzemelerin bulunduğunu, bunların naklinden sonra Ayasofya'nın kendilerine devredileceğini dile getirdi. 

Bu işlem sonrası Ayasofya'nın cami olarak kullanımı için Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edileceğini anlatan Yıldırımhan, "Ayasofya'daki freskleri kesinlikle sıvayla kapatmayacağız, koruyacağız" dedi.

Yıldırımhan, Ayasofya'daki freskleri açılır kapanır bir sistemle perde ile kapatmayı düşündüklerini belirterek, 'Tarihi mimarisi aynen korunacak olan Ayasofya, namaz saatleri dışında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık olacak. Dolayısıyla turizm konusunda bir kayıp yaşanmayacak' diye konuştu.

AA