Ayasofya'nın Cami olmasına iki çeşit tepki var

Ayasofya'nın Cami olmasına iki çeşit tepki var

Ayasofya Camii imamı Metin Aydın ilk defa konuştu!

Trabzon Ayasofya Camii imamı ilk defa konuştu! Trabzon’da bir süre önce yeniden cami olarak ibadete açılan Ayasofya Camisinde, ibadet alanının büyütüleceği ortaya çıktı. Caminin restorasyona gireceği ve güney kısmının da ibadete açılacağı kaydedildi.

Türkiye’de tartışma konusu olan Trabzon’da ki Ayasofya Camiinin yeniden ibadete açılması noktasında yeni gelişmeler ortaya çıktı. Diyanet-Sen Trabzon Şube Başkanı ve Ayasofya Camii İmamı Metin Aydın, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği ‘Diyanete vekil ve fahri çalışanlara kadro verilmesi’ ile ilgili basın toplantısında Ayofsa Camii ile ilgili soruları da yanıtladı. Aydın, “Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet’in satın alarak cami olarak vakfettiği bir yapıdır. Ecdadımız bunu satın almış cami olarak vakfetmiş. Yanlış olan buranın 1964’de camiden çıkarılarak müze yapılmasıydı. Tekrar cami yapılması noktasında birileri tepki gösterdi. 

AYASOFYA’NIN CAMİ OLMASINA İKİ ÇEŞİT TEPKİ VAR 

Ama bu tepkileri biz ikiye ayırıyoruz. Bilgisizlikten yapılan tepkiler bir de siyasi, ideolojik olarak yapılan tepkiler. Mevcut iktidarı hükümeti beğenmeyenler, ideoloji üzerinden karşı çıktılar. Yani, benim görüşümden değilse ne yapmışsa yanlış yaptı anlayışından hareket ettiler. 

Bilgisizlikten karşı çıkanlar var. Onlar da Ayasofya’nın kilise olarak hizmet verdiğini kapatılıp camiye döndürüldüğünü düşünüyor. Dolayısıyla böyle bir şey zaten yok. Ayasofya kilise olarak yapıldı ancak kiliseler niçin yapıldı? Allah’a ibadet maksadıyla yapıldı. Dolayısıyla şuanda yine Müslümanlar tarafından yine ibadet maksadıyla kullanılıyor. Almanya’da benim bildiğim 10 tane kilise, satın alındı cami olarak kullanılıyor. Burayı satan insanlar Hristiyan. Diyorlar ki, “Bizim gençliğimiz Ateizme kayıyor. Alın burayı kullanın ibadet maksadıyla” Haliyle Ayasofya şuan da ibadet maksadıyla kullanılıyor. Yapılış amacı da aynı” dedi. 

İLK DEFA GÖREVLENDİRİLDİKTEN SONRA GİTTİ 

Kendisinin de Ayasofya’ya, görevlendirildikten sonra girdiğini kaydeden Aydın, “Ayasofya’ya insanımız önceden giremiyordu. Neden, çünkü parayla giriliyordu. Hatta ben bile, görev maksadıyla girdim Ayasofya’ya. Şuan da insanlar serbestçe giriyor, oturuyor çimlerin üzerine çocuklarıyla eğleniyor. Güzel bir ortam var, orada. Alan da güzel. Biz devraldıktan sonra sulama sistemi ile ağaç dikimi ile Ayasofya’nın etrafını canlandırdık. İnşallah restorasyona da girecek. Bu yıl büyük ihtimal girer diye düşünüyoruz” diye konuştu. 

İBADET ALANI BÜYÜTÜLECEK 

Ayasofya Camisinin, yeniden bir restorasyondan geçeceğini kaydeden Aydın, “Cami yapı itibariyle daha büyütme şöyle: Normalde ön tarafı 1925’deki programlarına baktığımızda bütün alan cami olarak kullanılıyordu. Sıvası yapılmış, her tarafı ibadet maksadıyla kullanılıyordu. 1961 ile 1964 arasında 3 yıllık bir restorasyon yapıldı. Başlarında Edinburgh Üniversitesinden Papaz David denilen bir adam vardı. Hatta şuan da cemaatimizde orada çalışmış yaşlılarımız var. Onlar 3 yıllık restorasyon yaptılar. Üç yılın sonunda bütün sıvaları döktüler. Dökülünce alttan çıkan resimler bazı yerlerde yoğun. Onları tekrar kapatmak mümkün değil. Dünya mirası haline geldi. Ama ön taraf büyük ihtimalle katılacak. Çünkü orada resim yok.  Orada bulunan duvar sonradan örüldü. Orijinal durumu orada duvar olmadığını gösteriyor. Doğal yapısı korunacak. Turistler yine ziyarete gelecek. Eriyen taşlar değiştirilecek. O bölümün katılma duruma var. Bir de batıya bakan bölüm, orada resimler olduğu için orasının kapatılma imkanı yok” dedi. 

İLK NAMAZ KILARKEN NE HİSSETTİ? 

Buranın ilk imamı olması hasebiyle ilk namaz kıldığında ne hissettiği sorulan Aydın, “28 Haziran 2013 itibariyle ilk imamı benim. Kilisede namaz kılınır. İslam Fıkhına göre kilisede namaz kılmanın hiçbir mahsuru yoktur orada da kılınır. 1461’den bu yana bu toprakları bizlere hediye eden Fatih Sultan Mehmet olmak üzere onun askerleri, ondan sonra gelen yöneticilerimiz orada hep namaz kıldılar. Ecdadın yadigârı olan bir camide görev yapmak benim için bir onurdur, şereftir diye düşünüyorum. Orada görevi dört dörtlük yapmaya kendimizi hazırlamaya çalışıyoruz layık olmaya çalışıyoruz. Orada ibadet yapmak bana büyük bir huzur veriyor. 

FETİH CAMİLERİNDE NAMAZ KILMAK DAHA SEVAP 

Fıkıh yönünden de fetih camileri normal camilerden hem sevap bakımından hem de fazilet bakımından daha üstündür. Neden çünkü savaşta elde edilen ganimetler İslam hukukuna göre anne sütü gibi temizdir. Mesela diğer diğer camilere haram karışma durumu olabilir ama onların  öyle bir özelliği yok. Onlar tertemizdir. Dolayısı ile kendimi huzurlu hissediyorum” dedi.

61saat -- Serkan Kılınç'ın haberi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.