Ayasofya'nın cami olma ihtimali Amerika'nın ödünü patlatıyor!

Ayasofya'nın cami olma ihtimali Amerika'nın ödünü patlatıyor!

Boşuna demiyoruz Amerika'nın tehditlerine karşı Ayasofya'yı açın diye... İşte o rapor...

Risale Haber-Haber Merkezi

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ülkelerde dini özgürlükler alanındaki uygulamaları incelediği ve rapor haline getirdiği değerlendirmesinin Türkiye bölümünde Ayasofya Camii özel bir yer aldı.

Bir çok konunun yer aldığı raporda, önceki yıl Ramazan ayında Ayasofya'da program yapılması, Kur'an ve ezan okunmasının Amerika'yı çok rahatsız etmesi dikkat çekti.

Amerika'nın Türkiye'yi sık sık ekonomik, siyasi ve askeri alanlarda ambargo ile tehdit etmesine karşılık Ayasofya'nın açılması taleplerinin ne kadar yerinde olduğu bir kez daha görüldü.

Ayasofya olağanüstü öneme sahip bir yer

Amerikanın Sesi'nin yayınladığı rapordaki Ayasofya bölümü şöyle:

"Türkiye’de 31 Mart’taki yerel seçimler öncesinde olası statü değişikliği tartışmalarıyla gündeme gelen Ayasofya Müzesi de rapora girdi. Raporda ABD yönetiminden üst düzey yetkililerin Ayasofya’yı olağanüstü öneme sahip bir yer olarak görmeye devam ettikleri ve Ayasofya’nın karmaşık tarihine saygılı bir şekilde bu mekanın korunmasını desteklediği vurgulandı.

Raporda Amerikalı yetkililerin hükümet yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde konuyu gündeme getirdikleri ve bu görüşmelerde Ayasofya’nın barışçıl bir şekilde birarada yaşama kültürünün, anlamlı diyaloğun ve dinler arasında saygının sembolü olduğu mesajı verildi.

Ayasofya'da Kur'an ve ezan okundu!

Raporda “Hükümet dini televizyon kanalı Diyanet TV’de Ramazan ayı boyunca her gün 1935 yılında müzeye çevrilen Ayasofya’dan Kur'an-ı Kerim yayını yaptı. Haziran ayında Diyanet Başkanı Mehmet Görmez Ayasofya’dan özel röportaj verdi, minarelerinde de ezan okundu” ifadeleri yer aldı. Raporda Eylül ayında Anayasa Mahkemesi’nin Ayasofya’da düzenli bir şekilde ezan okunması konusunda özel bir dernekten yapılan itiraz başvurusunu usulden reddettiği hatırlatıldı.

Namaz kılıp Ayasofya açılsın çağrısı yapıldı

“Çeşitli milliyetçi İslamcı grupların Ayasofya Müzesi dahil olmak üzere bazı eski Ortodoks kiliselerinin camiye çevrilmesi çağrısı yaptıkları, Mayıs ayında yaklaşık 2500 kişinin Ayasofya Müzesi dışında Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u fethinin yıldönümünde sabah namazı kıldığı ve namazın ardından grubun Ayasofya Müzesi’nin cami olarak yeniden açılması çağrısı yaptığı” belirtildi.

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum