Ayasofya'nın 17 yıllık iskelesi söküldü-FOTO

Ayasofya'nın 17 yıllık iskelesi söküldü-FOTO

Ayasofya'nın içinde 17 yıldır restorasyon nedeniyle bulunan 180 tonluk iskelenin son parçaları söküldü

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın 3.3 milyon lira ödeneğiyle bir yıldır sürdürdüğü kapsamlı restorasyon çalışmaları sonucunda Ayasofya, 'iskelesiz' yüzünü gösterdi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ve Ayasofya Müzesi Müdürü Haluk Dursun, 520 metrekare genişliğinde, 55 metre yüksekliğindeki 180 tonluk iskelenin son parçalarının sökülmesi nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Avdagiç, tarihi eserlere verdikleri önemin altını çizerek, "17 yıldır burada duran bir iskele vardı. Ayasofya'nın demir başı olarak görüldü. Ajansın katkılarıyla yapılan çalışmalar incelendi. Ve bu iskele çalışmalar tamamlandıktan sonra kaldırıldı." şeklinde konuştu.

"Ayasofya'da tadilat devam ediyor." diyen Avdagiç, "Ayasofya'da 8 önemli hat var. Bu hatların tadilatı devam ediyor. Çok büyük hatlar olduğu için yerinden indirmiyoruz. Yerinde çalışmalar devam ediyor. Dışarıda şadırvan ve kütüphane ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Ayasofya'yı bir külliye olarak ele alarak çalışmaları bu doğrultuda sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayasofya'nın ziyaretçi sayısına değinen Haluk Dursun ise, "Ayasofya'yı 2,5 milyon kişi ziyaret etti. Bu ziyaretçi sayısı, Türkiye ve dünya çapında kayda değer bir ziyarettir." diye konuştu.

Toplantının ardından müzede 17 yıldır restorasyon amacıyla bulunan iskelenin son parçaları da söküldü.

CİHAN

ayasofya1.jpg

ayasofya2.jpg

ayasofya3.jpg

ayasofya5.jpg