Ayasofya’da 87 yıl sonra Ramazan coşkusu

Ayasofya’da 87 yıl sonra Ramazan coşkusu

87 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii’nde Ramazan hazırlıkları hızlandı

11 ayın sultanı Ramazan geldi. İstanbul için bu Ramazan ayrı bir anlam taşıyor. Geçtiğimiz yıl ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde 87 yıl sonra ilk kez Ramazan yaşanacak. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından Müslümanları ağırlaması beklenen camide temizlik çalışmalarına hız verildi.

TEFSİR GELENEĞİ YAŞAYACAK

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle teravih namazı kılınamayacak olsa da, Camii Şerif’te Ramazan ayının sünnetlerinden mukabele gerçekleştirilecek. Diğer camilerden farlı olarak tefsirli mukabele okunacak. Ayasofya Osmanlı döneminde de tefsirli mukabele geleneğinin yaşatıldığı camilerden birisi idi. Osmanlı Padişahları da zaman zaman bu mukabelelere katılırdı.

132 CAMİ 24 SAAT AÇIK

Yine 87 yıl sonra Ayasofya Camii’ne Ramazan Mahyası asılacak. Minareler arasını Kelime-i Tevhid Mahyası süsleyecek. İstanbul genelinde ki camilerde de programlar belli oldu. Sokağa çıkma yasağından muaf olan polis, sağlık görevlisi gibi meslek grupları ve vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için 132 cami 24 saat açık olacak.

İTİKAF İÇİN 230 CAMİ

Ayrıca 3 bin 513 camide mukabele, aralarında Ayasofya’nın yanı sıra 73 camide daha tefsirli mukabele okunacak. Ramazan ayının son 10 gününde Müslümanların mescide kapanarak gerçekleştirdikleri itikaf ibadeti bu yıl il bazında 230 cami de yapılacak. İstanbul’da gelenek olan Ramazan sergi ve fuarları koronavirüs dolayısıyla bu yıl büyük oranda yapılmayacak. Ayrıca belirtilen tüm programlarda pandemi seyrine göre tekrar düzenleme yapılabileceği, bazı etkinliklerin iptal edile bileceği belirtildi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.