Ayasofya tekrar Müslümanlara verilmelidir

Ayasofya tekrar Müslümanlara verilmelidir

Eygi: "Ayasofya haksız olarak camilikten çıkartılmış, müze haline getirilmiştir..."

Risale Haber-Haber Merkezi

Mehmet Şevket Eygi, "Ayasofya haksız olarak camilikten çıkartılmış, müze haline getirilmiştir.  Tekrar Müslümanlara verilmelidir" dedi.

1923’te kurulan çoğulcu İslam Cumhuriyetinin bir sene yaşadığını, 1924’te son Halife Abdülmecid bin Abdülaziz Han'ın yurt dışına kovulduğu, temel insan haklarına aykırı bir yığın zulüm, haksızlık, baskı, işkence ve soykırımın yapıldığını belirten Eygi, Milli Gazete'deki yazısında "İslam medreselerinin kapatılması bir insan hakları ihlalidir. Tasavvuf tekkelerinin kapatılması bir insan hakları ihlalidir. Şeyh Said’in idamı bir zulümdür. Seyyid Rıza’nın oğluyla birlikte idamı bir zulümdür. İstiklal Mahkemelerinin bütün cezaları, idamları zulümdür" şeklinde yazdı.

İslam’a ve dindar Müslümanlara karşı savaş ilan edildiğini ifade eden Eygi, "On binden fazla tarihî cami, mescid, medrese, dergah, taş mektep, imaret ve diğer vakıf binaları ya tahrip edilmiş, yahut satılmış, yahut kiraya verilmiş, kuruluş gayesinin dışında işlere tahsis edilmiştir. Bütün tarihî İslam kabristanları ya tamamen düzlenmiş, ya Eyüp ve Karacaahmette olduğu gibi tahrip edilmiştir. Sadece Üsküdar Bülbülderesi Dönmeler=Selanikîler kabristanı titizlikle muhafaza edilmiştir. Ezan-ı Muhammedî okumak bile yasaklanmış, okuyanlara cani ve katil muamelesi yapılmıştır. Türkiye Müslümanlarını millî kültürlerinden ve kimliklerinden koparıp yabancılaştırmak için alfabe ve lisan değiştirilmiştir. Son yüz yıllık yakın tarihimizde zulme uğrayanların hatıraları temize çıkartılmalı, itibarları iade edilmelidir. Mezarları bilinmeyen mazlumların kabirleri bulunmalı ve imar edilmelidir. Haksız yere kapatılmış olan İslam Medreseleri tekrar açılmalıdır. Haksız yere kapatılmış olan tasavvuf tekke ve dergahları tekrar açılmalıdır. Ayasofya haksız olarak camilikten çıkartılmış, müze haline getirilmiştir.  Tekrar Müslümanlara verilmelidir" dedi.