Ayasofya kilise olsa kalbin yağ mı bağlayacak?

Ayasofya kilise olsa kalbin yağ mı bağlayacak?

Zaman, 'Cami olursa kalbime hançer saplanır' demişti

Risale Haber-Haber Merkezi

Trabzon'daki Ayasofya'nın cami olarak açılmasını öğrendiğinde kalbine hançer saplandığını hissettiğini, aynı durumun İstanbul'daki Ayasofya için de geçerli olduğunu söyleyen Taraf yazarı Amberin Zaman'a tepki Trabzon'dan geldi.

Yerel Günebakış Gazetesi'nin sahibi Ali Öztürk, Amberin Zaman'ın konuyu çarpıttığını söyledi. Yeni Şafak'taki yazısında Ayasofya'nın "500 yıldır hiç kilise olmadığını" hatırlatan Öztürk, "Ayasofya şayet tekrar camiye değil de 500 yıl öncesi kiliseye döndürülseydi hiç cemaati olmamasına rağmen sanırız Amberin Hanım'ın kalbi yağ bağlayacaktı" dedi.

Trabzon'da 500 yıldır görev icra etmeyen Aya İrini kilisesinin olduğunu belirten Öztürk, "Orası kilise ve kimsenin aklından orayı cami yapmak geçmiyor. Diğerinin künyesi ise cami. Aradaki farkı anlamak gerekiyor. Dememiz o ki, Ayasofya camiydi ve 390 yıl cami olarak hizmet verdikten sonra Menderes'in kaos döneminde dış bağlantılı bir girişimle ve katakulli ile müze ilan edildi. Katakulli diyoruz… O dönemleri yaşayan cemaati hala ayakta. Onlarca röportaj yaptık. Trabzon'un nasıl aldatıldığını canlı tanıkların ağzından yazdık. Amberin Hanım keşke yazılıp çizilenleri okuma zahmetinde bulunsaydı" şeklinde tepki gösterdi.

Öztürk yazısını şöyle sürdürdü:
"Amberin Hanım… Tapusu cami… Mahkeme mülkü sahibine iade etmiş… Görevi vakıf eserlerini vakfiyesine uygun biçimde yönetmek olan Vakıflar ne yapsaydı? Trabzonlular işin bu gerçeğini bilirken, Vakıf yetkilileri 'Unutun bu işleri' mi deseydi? Trabzon halkının beklentilerini bilen siyasi iktidar direnmeli miydi?

"Bütün mesele camilere karşı çıkmak… Yüreklerimize hançerler niye hep böyle zamanlarda saplanıyor?
İbadethaneler referanduma sunulmaz. Ama ki sunalım. Trabzon halkı da, Ayasofya mahalle sakinleri de bugün yapılanı onaylar. Yani olay demokratik. Olay hukuki. Olay ahlaki. Bu nasıl bir yürektir ki demokratik, hukuki ve ahlaki bir icraat karşısında acı duyuyor? Amberin Zaman keşke dürüst kalabilseydiniz…