Ayasofya İsevi'likten Muhammedi'liğe geçişin simgesidir

Ayasofya İsevi'likten Muhammedi'liğe geçişin simgesidir

Leyla İpekçi'nin ifadesi Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin sözlerini hatırlattı

İbrahim Mert'in haberi

RİSALEHABER-Ayasofya ile ilgili bir önceki yazısında Amerika ve Rusya'nın yaptıklarına karşı Ayasofya'nın açılmasını isteyen Yeni Şafak yazarı Leyla İpekçi, Ayasofya'nın "İsevi'likten Muhammedi'liğe geçişi simgelediğini" söyledi.

Konstantiniyye'nin fetihten birkaç asır önce Latin istilasına uğradığını, Ayasofya'nın nasıl da hunharca yağmalandığının tarih kitaplarında elan canlı olduğunu hatırlatan İpekçi, "Belki de fetih ile işgal arasındaki en büyük farkın tezahürü, Ayasofya üzerinden tecelli etmiştir. İsmi dahi değiştirilmemiştir. Ne bu kilisenin duvarlarındaki melek figürleri, ne Hıristiyan tahayyülünü yansıtan İsa ve Meryem görüntüleri tahrip edilmiş, ne de yıkılmıştır. Hepsi bir sıvanın altında örtülmüş, hatta kimisi asırlar sonra gün yüzüne çıkmıştır. Ne de olsa İslam hakikati mabetlerin mânâsını da, tıpkı peygamberlerin mânâsını olduğu gibi kendi kalbinde toplamış, aşk ile mühürlemiştir" dedi.

Ayasofya'nın "tevhid mahalli olma niteliğini" devam ettirdiğine dikkat çeken İpekçi, yazısını şöyle sürdürdü:

"Bugün, müze olarak turistlerin istilasına uğramış olan Ayasofya, eski özelliğinden hiçbir şey kaybetmeksizin, dünyanın doğusundan ve batısından gelenlerin buluştuğu bir tevhid mahalli olma niteliğini devam ettiriyor. Varoluş hakikatine uygun olarak kullanılamazken bile. Onun harcındaki manevi hakikatler İsevi'likten Muhammedi'liğe geçişi ve dinin kemâle erişini simgeliyor, bütün bu pratikleri cem etmeyi bekliyor. Ezelden, ebede... Varlıktan yokluğa, onca kutsal kitabın sayfaları arasında, hep aynı ismin içinde, O'ndan O'na... En Sevgili'ye..."

Said Nursi: Ayasofya, Hıristiyanlığın İslâmiyete tesliminin bir âbidesidir

Ayasofya'nın açılmasını isteyen Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, talebesi Selahaddin Çelebi'nin "Ayasofya hakkındaki düşüncelerini" sorduğunda şu cevabı vermişti:

"Ayasofya, Hristiyanlığın, İslâmiyete devir ve tesliminin bir âbidesidir. Bunun için kilise iken cami olmuştur. Elbette tekrar camiye çevrilecektir."

saidnursi_ayasofya-001.jpg

ayasofya_banner.jpg

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum