Ayasofya ibadete açılacağı günü bekliyor

Ayasofya ibadete açılacağı günü bekliyor

“Ayasofya, Osmanlı'nın Avrupa'ya atılan nişanıdır”

Diyanet-Sen Genel Başkan Vekili Hacıbey Özkan, Ayasofya’nın bütün camilerden farkı olduğunu belirterek, “O bir semboldür, o Avrupa’ya atılan Osmanlı’nın nişanıdır. Eğer biri dolsun diğerini açalım söylemlerinin peşinden yürürsek, son zamanlarda açılmış olan kiliseler için de açıklama beklememiz gerekmeyecek mi?” diye sordu.

Yaptığı açıklamada, Fatih Sultan Mehmet’in, Ayasofya ile ilgili sözlerini hatırlataran Özkan, “Bu söylemler Peygamberimiz (sav) tarafından müjdelenen Fatih Sultan Mehmet’in konuşması olmasaydı sanırım ehemmiyet edilmeyecekti. Bu güne kadar değerlerine bağlılık yemini etmiş olan aydın kişilerin yüreğini parçalayan bu esaret artık yok edilmelidir. Toplumu sadece zincirlerle, sadece engellerle kendi Avrupai zihniyetlerine hizmet noktasında şekillendiren bir takım zihniyetlerin Ayasofya’nın anlamından, öneminden yoksun olduğunu görerek konuya yaklaşmalıyız” diye konuştu.

Fetih coşkulu kutlanırken Ayasofya cemaatsiz kalmıştır

20. yüzyılın başında 1. Cihan Harbinde İstanbul’un işgali sürecinde 6. Mehmed Vahdettin Hazretlerinin kendisini korumakla yükümlü askerlere ‘Benim hayatımı boş verin, eğer işgalciler İstanbul’un fetih sembolü olan Ayasofya’ya çan takmaya gelirlerse; benden emir beklemeden ateş açın ve son nefesinize kadar Ayasofya Camii için savaşın’ diyerek askerleri Ayasofya Camiini korumakla görevli kıldığını hatırlatan Hacıbey Özkan şöyle konuştu: “Bu örnek ecdadın en zor dönemlerin de bile Ayasofya Camiine verdiği önemi bizlere göstermesi bakımından önemlidir. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra ise Türkiye de Batılaşma yolunda reformlar ve devrimler gerçekleştirildi. Harf inkılâbı, kılık kıyafet inkılâbı, halifeliğin ve saltanatın kaldırışları bunlardan sadece bazıları olarak tarihe geçti. Bunların yaptığı etkileri de günümüzde hissetmeye devam ediyoruz. O dönemde yapılan en büyük yanlışlıklardan biri de 1934 yılında bakanlar kurulunca Ayasofya Camiinin müzeye çevrilmesidir, süreçten sonrada hiçbir hükümet döneminde bu konu gündeme getirilememiş ve bu kanun ortadan kaldırılamamıştır. Her yıl fetih coşkulu bir şekilde kutlanır iken, Ayasofya Camisi hep cemaatsiz kalmıştır.”

Yeni Asya