Ayasofya diğer câmilerle birlikte 12 Haziran’da 5 Vakit ibâdete açılmalı

Ayasofya diğer câmilerle birlikte 12 Haziran’da 5 Vakit ibâdete açılmalı

Rahim Er: Cumhur ittifakı Ayasofya'yı bu dönemde de açmazsa 

Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er, Ayasofya'nın 29 Mayıs 2020'de veya diğer camiler gibi 12 Haziran'da açılması gerektiğini söyledi. 

29 Mayıs 1453’ten 1 Şubat 1935’e kadar Ayasofya Camiî Kebiri'nin, muhteşem İstanbul’un ve devletin, bir numaralı teşrifat, protokol câmiî olduğunu hatırlatan Er, "Müze yapılarak Kur’ân’dan ve cemaatten mahrûm bırakıldığı için 85 yıldır mahzundur. İbâdete kapalı olmasından dolayı mü’mîn kalbler de kırıktır. Corona-19 salgın hastalığı, sebebiyle bugün diğer câmilerimizde de namaz kılınamıyor. Câmilerin 12 Haziranda ibadete açılacağı ifade edilmekte… Mâdemki Salgın Savaşı’ndan sonra “hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır’’ öyle ise bugün de mülkiyeti Fatih Sultan Mehmed Hân Vakfı’na aid olan Ayasofya Câmiî de ya yaklaşmakta olan 29 Mayıs’ta veya diğer câmilerle birlikte 12 Haziran’da 5 Vakit ibâdete açılmalıdır. Bu karar, verildiğinde Devletin A protokolü ilk cumayı bu mazlûm fakat şanlı mâbedde kılmalıdır" dedi. 

Ayasofya Câminin ibadete açıldığı anda müze yapılırken yıkılan bahçesinde mevcut olan medreseler ve yıkılan ne varsa onların da yeniden inşa edilmesi gerektiğine vurgu yapan Er, "Zira, Fethin ertesi günü Hazreti Fatih, orada bugünkü İstanbul Üniversitesinin çekirdeğini teşkil eden medreseler açarak yüksek tahsili başlatmıştı" şeklinde yazdı.

Cumhur İttifakı Ayasfoya'yı açmazsa

Ayasofya’nın ibadete açılmasının câmi ihtiyacımızdan değil; Sevgili Peygamberimize -aleyhisselam- olan engin hürmetimiz, İstanbul’un sahibi Sultan Fatih Gazi Hân’a olan vefa borcumuz ve mağdur edilmiş bir vakfa hakkını teslim etme gereği olduğuna işaret eden Er, yazısını şöyle sürdürdü:

"Şayet bugün şu geçiş dönemi vesilesiyle de bu mutlak hak iade edilmez Ayasofya’da mü’min başlar secdeye gidemezse; Cumhur İttifakı, bunu yapamazsa yine uzun seneler hasret çekme mecburiyeti hâsıl olabilir.

Ayasofya’nın yeniden câmi olması, pek tabiî hakkıdır. Aksi, görüldüğü gibi hukuku çiğnemektir. Bu hizmet, iktidarın, Cumhur İttifakı’nın şimdiye kadarki bütün hizmetlerine denk olur. Çünkü: Hiç şüphe yok ki hem Sevgili Peygamberimizin ve hem de O’nun sevgisine mazhar olmuş Fatih Sultan Muhammed Hân’ın ruhları şâd, gönülleri mesrûr olacaktır…

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
10 Yorum