Ayasofya camiini müzeye çeviren Atatürk'tü

Ayasofya camiini müzeye çeviren Atatürk'tü

Armağan: Ayasofya Kararnamesinin altında kimin imzası var sizce? Bundan büyük kanıt olur mu?

Risale Haber-Haber Merkezi

Tarihçi Mustafa Armağan, Ayasofya caminin müzeye dönüştürülmesinin altında Atatürk'ün imzası olduğunu belirterek, cami tartışmasının kaçınılmaz olarak Ayasofya’ya dayanacağını söyledi.

Star'dan Fadime Özkan'a konuşan Armağan, "1925’lerden, 1930’lu yıllardan bahsediyoruz, yani Atatürk’ün hayatta olduğu yıllardan. O dönemde Atatürk’ün hilafına hiçbir şey yapılamayacağına göre ama bütün bunlar da yapıldığına göre; Atatürk, İnönü başkanlığındaki tek parti hükümetinin cami politikasına zımnen onay vermiş demek mi oluyor? Atatürk neresinde bütün bu olup bitenlerin?" sorusunu şöyle cevapladı: 

"Ayasofya Kararnamesinin altında kimin imzası var sizce? Bundan büyük kanıt olur mu? 500 yıla yakın İslamiyet’e hizmet etmiş bir camiden bahsediyoruz. 1934’te Bakanlar Kurulu kararıyla ibadete kapatılıp müze yapılıyor. Kararnamenin altında Atatürk’ün, İnönü’nün ve bakanların imzaları var. Benden söylemesi: Bu cami tartışması kaçınılmaz olarak Ayasofya’ya dayanacaktır. Ayasofya’nın tapusunda sahibi Fatih Sultan Mehmed gözüküyor. Fatih Sultan Mehmed Vakfı Ayasofya’nın sahibiyse ve Vakıflar Kanunu “vakfedilen eserin amaç dışı kullanılamayacağını” amirse, bu kararname hukuk nezdinde geçersizdir. Hem 1934’te, hem bugün Bakanlar Kurulu kanuna aykırı kararname çıkaramaz, çıkarırsa iptal edilir. Buna benzer daha pek çok örnek var."