Ayasofya Camii'nde 90 yıl sonra ilk namaz

Ayasofya Camii'nde 90 yıl sonra ilk namaz

Bursa'nın işgalinin ardından harabeye dönen ve bugüne kadar ibadete kapalı kalan Ayasofya Camii...

Fatih Karakılıç'ın haberi

Bursa'nın işgalinin ardından harabeye dönen ve bugüne kadar ibadete kapalı kalan Ayasofya Camii, 90 yıllık aranın ardından Kurban Bayramı namazı ile yeniden ibadete açıldı.

Milletvekili, bürokrat ve vatandaşların büyük ilgi gösterdiği tarihi eserdeki ilk namazı İznik İlçe Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı kıldırdı. Namaz öncesi okunan hatim-i şerif, Orhan Gazi'nin ruhuna bağışlanırken, ardından yapılan duaya vatandaşlar hep bir ağızdan 'amin' dedi. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "680 yıl cami olarak kullanılan tarihi yapı, 1922'den bu yana harap haldeydi.

Mabette tekbir seslerinin yeniden yükselmesi hepimizi mutlu etti." dedi. Tarihi yapı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebini değerlendiren Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün onayının ardından camiye çevrildi. Tarihi binanın önündeki 'Ayasofya Müzesi' şeklindeki tabela kaldırılarak yerine 'Ayasofya (Orhan) Camii' tabelası konuldu.

İznik İlçe Müftülüğü bayram öncesi Ayasofya Camii'ne imam ataması yaptı. Namaz kılınacak bölümdeki halıların çevresine korumalıklar yerleştirilmesiyle camideki hazırlıklar tamamlandı. Ecdad yadigârı eserin yeniden camiye çevrilmesini memnuniyetle karşılayan vatandaşlar, "Geciken bir çalışmaydı." diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, yapının, 1331'de Orhan Gazi tarafından camiye çevrilerek vakfedildiğini söyledi. Ertem, 680 yıl cami olarak kullanılan Ayasofya'nın tarihte hiçbir zaman müze olarak kullanılmadığını vurguladı. Ertem, "Yaklaşık 90 yıl aranın ardından yeniden aslına uygun olarak camiye çevrilmesi ve vatandaşların bugün büyük coşkuyla namaz kılması görülmeye değerdi." dedi.

Zaman