Ayasofya Camii dinsizleştirildi

Ayasofya Camii dinsizleştirildi

Mustafa Armağan: Biz Ayasofya'da kutsal ocağın tekrar tütmesini istediğimiz için ibadete açılmasını istiyoruz

Risale Haber-Haber Merkezi

Tarihçi Mustafa Armağan, "Ayasofya Camii dinsizleştirildi" dedi.

Yeni Şafak'taki yazısında Fatih Sultan Mehmed tarafından ümmete vakfedilen Ayasofya Camiinin İstanbul'un fethinin de sembolü olduğunu belirten Armağan, "ama laik Cumhuriyet döneminde “dinsizleştirildi”, kutsallığı buharlaştırıldı ve ruhsuz bir müze haline getirildi. Şimdi içine akın akın doluşan yerli ve yabancı ziyaretçiler hangi dinden olursa olsunlar burayı soğuk, cansız, hissiz nazarlarla temaşa ediyorlar. Terkedilmiş bir tren garı neyse Ayasofya da odur. Mozaikler ve üç beş hat levhası hariç bırakın yaşamayı, kutsallığı çağrıştıracak, hissettirecek bütün unsurlar temizlenmiştir. Osman Yüksel Serdengeçti'nin “Seni çırılçıplak soyan kim?” sorusu hala cevabını beklemektedir" şeklinde yazdı.

"Biz Ayasofya'da kutsal ocağın tekrar tütmesini istediğimiz için ibadete açılmasını istiyoruz. İlahiler, Kur'an-ı Kerimler, salatüselamlar buraya ayrı bir hava katacaktır" diyen Armağani yazısını şöyle sürdürdü:

"Efendim turistler giremezmiş, turizm zarar görürmüş! Hayatımda bundan daha saçma bir gerekçe duymadım. Acaba turistlerin giremediği tek bir camimiz var mıdır? 

Efendim ibadete açılırsa turistler nasıl gezermiş? Namaz vakitlerinde alt sahın belli bir yere kadar kapalı olur diğer selatin camilerinde olduğu gibi ama Ayasofya'nın bir de üst kat galerisi vardır ki, orası daima açık durur, turistler burayı namaz vakitlerinde dahi rahatlıkla gezebilirler. Üstelik mozaiklerin çoğu da bu kattadır. Yeter ki niyet edilsin. Çare bir şekilde bulunur."

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.