'Ayasofya Açılımı' terörü bitirir mi?

'Ayasofya Açılımı' terörü bitirir mi?

Terör çözümünde Ayasofya Açılımı etkili olur mu?

Türkiye’nin başına bela olan ve sona erdirmek için şu ana kadar Demokratik Açılım, Kürt Açılımı, Kürtçe Açılımı altında değişik açılımlar yapılan terörün sona erdirilmesinde “Ayasofya Açılımı” etkili olur mu? 

Türkiye’nin başına bela olan ve sona erdirmek için şu ana kadar Demokratik Açılım, Kürt Açılımı, Kürtçe Açılımı altında değişik açılımlar yapılan terörün sona erdirilmesinde “Ayasofya Açılımı”nın daha etkili olacağı ileri sürüldü.

Moral Dünyası dergisi, ekim ayı sayısının kapak konusunda “Ayasofya Açılımı” ibaresine yer vererek Ayasofya’nın yeniden cami yapılması gerektiğini belirtti. Dergide konuyla ilgili kendisiyle röportaj yapılan Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Türkiye’nin başına bela olan PKK teröründen “Ayasofya Açılımı” yapılarak kurtulunabileceğini düşündüğünü ifade ederek şunları söyledi: ‘Şeyh Said Hadisesi’ne bakalım. Diyor ki Şeyh Said: “Bizi bağlayan bağlar vardı, bu inanç manzumemizdi. Bunlar ortadan kalktı.’ PKK bile zaman zaman bunu dillendiriliyor. Doğu halkı ekseriyetle dindardır. Ayasofya’nın ibadete açılması bölge halkına güçlü bir mesaj verecektir. Şimdiye kadar pek çok şeyi denedik, Kürtçe televizyona kadar. Bunlar pek etkili olmadı. Ama dinî yaklaşımlar bölge halkına çok etkili oluyor. Çünkü bölge hâlâ dindardır. PKK’nın Kürt halkından ayrışmasını istiyorsak, Ayasofya’nın camiye dönmesi lazım. Artık ‘Ayasofya Açılımı’ yapmanın vakti gelmiştir. Bu, inanın ‘Demokratik Açılım’dan ‘Kürt Açılımı’ndan ‘Kürtçe Açılımı’ndan daha etkili olacaktır.”

Dergide “Ayasofya Açılımı” ile ilgili şu görüşlere yer veriliyor: “Bazı şeyler vardır, aslından çıktığı, başka amaçlar için kullanıldığı zaman sürekli rahatsızlık verir. Amacına matuf kullanılmadığı için istenilen verim alınamaz ve her zaman da bu durum hatırlatılır durulur. Ayasofya’nın durumu da böyle... İlk inşa edildiğinde bir ibadethane olarak yapılmış. Yani yapılış ve kullanım amacı ibadet etmek için. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettiğinde Ayasofya’yı bu kullanım amacı dışına çıkarmamış ve onu yine ibadet edilecek bir halde tutup camiye çevirerek fethin sembolü haline getirmiş. Bununla yetinmeyerek Roma zamanında imparatorun şahsi malı olan ve fetihten sonra kendi mülkiyetine geçen Ayasofya Camii’ni vakfetmiş. Böylece bu yapı artık bir milletin olmuş. Yani bu yapı üzerinde artık kişiler tasarrufta bulunamaz hale getirmiş ve böyle yapacak olanları da lanetlemiş.

Günümüzde ülkemizin başına bela olan ve hem insan hem de finans kaynaklarını hızla tüketen terör belasının sona ermesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Terör örgütüne yönelik askeri tedbirlerin yanına son yıllarda adına “açılım” denen sivil inisiyatifler de eklendi. Kürtçe ile başlayan açılımlar, Kürt, Demokratik, Ekonomik açılımlar olarak devam etti. Ama maalesef bu açılımlardan yeterli verim alınabildiği söylenemez.

Üzerinde Türk, Kürt, Laz, Çerkes, Abaza gibi çeşitli milletlerden insanların bulunduğu Anadolu halkını birleştiren, bir arada tutan en önemli unsur dindir. Ancak şu ana kadar bu konuda bir “açılım” yapılmadığı gibi Kur’an-ı Kerim öğrenimine getirilen engeller, başörtüsü yasağı gibi dayatmalarla çeşitli kısıtlamalara gidildi. Oysa herkesi bir arada tutan bir konuda kısıtlama değil “açılım” yapılması gerekiyordu.

Terörün bitmesi noktasında bölge halkına ve tüm Türkiye’ye verilecek en güzel hediye “Ayasofya Açılımı” yapılıp Ayasofya’nın tekrar cami kimliğine döndürülerek ibadet yapılacak hale getirilmesidir. Eğer bu yapılabilirse milleti bir arada tutan en önemli harç olan konuda çok büyük bir adım atılacak ve terör örgütünün bir propaganda aracı olarak kullandığı “dinsiz devlet” söylemi boşa çıkarılacaktır.”

Moral Dünyası dergisinin, “Ayasofya Açılımı” kapak konulu ekim ayı sayısında konu ile ilgili olarak Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Ayasofya üzerine çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, araştırmacı yazar Hakan Yılmaz Çebi, kültür tarihçisi Talha Uğurluel ve ilahiyatçı yazar İhsan Atasoy’un yazı ve röportajlarına yer veriliyor.

Moralhaber.Net