Avusturya'da pişmaniye festivali

Avusturya'da pişmaniye festivali

7. Uluslararası Pişmaniye Festivali Viyana'da başladı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da İzmit pişmaniyesinin tanıtımı amacıyla düzenlenen "7. Uluslararası Pişmaniye Festivali" başladı.

İzmit Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce de farklı ülkelerde organize edilen festival, bu yıl Uluslararası Folklor Festivali'nin de yapıldığı Viyana'nın 22. Bölgesi'nde düzenleniyor.

Festival kapsamında İzmit Belediyesi Mehteran Takımı konser verdi. Burada yaşayan Türkler ve Viyanalılar mehter marşlarına alkışlarıyla eşlik etti.

Festivale gelen Türkler, Viyanalılar ve çeşitli ülkelerden katılımcılara patenti alınan, elle çekilen İzmit pişmaniyesi ikram edildi. Pişmaniyeyi ilk defa deneyen Viyanalılar, tadını çok beğendiklerini dile getirerek memnuniyetlerini belirtti.

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Güray Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yedincisini düzenledikleri festivalde Viyana'da olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Oruç, mehter takımı dahil 53 kişilik kafileyle Viyana'ya "gönülleri fethetmeye" geldiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bundan önceki yıllarda Bosna Hersek'te ve Makedonya Üsküp'ten sonra bugün Viyana'da İzmit pişmaniyemizi uluslararası boyuta taşımış bulunmaktayız. Mehterimiz de bir uluslararası festivalde Türkleri ve uluslararası ekibi coşkulandırdı. Ardından pişmaniyemizi çekip dağıttık. 10 farklı ülkeden gelen katılımcıya pişmaniye ikram ettik. Öğleden sonrada Viyana'da Türklerin bulunduğu 12. bölgede yapılacak. İki bin kişiye pişmaniye dağıtacağız."

Oruç, mehter coşkusunun, Türkiye'den gelmiş olmanın heyecanının insanların gözlerinden okunduğunu ve görülmeye değer bir mutluluk olduğunu kaydederek, "Hem alkışlarıyla, hem de bize göstermiş oldukları sıcaklıkla bunu yakinen hissettik" diye konuştu.

Oruç, şöyle devam etti:
"Yabancıların bir çoğu pişmaniyeyi yeni tadıyor. Osmanlı saray mutfağının önde gelen tatlılarından olan pişmaniye bizim gelenek ve göreneklerimizi temsil ediyor. Birliği beraberliği temsil ediyor. Bunu paylaştık. Tadını da çok beğendiler. Umarım pişmaniyecilerimiz için de yeni pazarların ulaşılmasına da İzmit Belediyesi olarak katkı sağlamış oluruz. Viyana kapılarından döndüğümüz yerde biz İzmit pişmaniyesi ile gönülleri fethederek Viyana'nın merkezine yerleştiğimizi düşünüyoruz."

Viyana'da bugün tamamlanacak 7. Uluslararası Pişmaniye Festivali'nin ardından etkinlikler 12 Haziran'da İzmit'te devam edecek.

Yurt dışında düzenlenecek festivallerle Osmanlı döneminde saray sofralarını süsleyen İzmit'in tescilli tatlısı pişmaniyenin dünyanın tanıdığı bir marka haline getirilmesi hedefleniyor.

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.