Avustralya'da sıcak hava alarmı

Avustralya'da sıcak hava alarmı

Avustralya'nın güney bölgelerini etkisi altına alan kavurucu sıcaklar ve güçlü rüzgarlar nedeniyle yangın alarmı en üst seviyeye çıkarıldı

Avustralya rekor sıcaklar, şiddetli rüzgarlar ve sıklaşan orman yangınları nedeniyle zor günler yaşıyor.

Yaz mevsiminin ilk ayını yaşayan güney yarım küre ülkelerinden Avustralya'da, ülkenin büyük bir bölümünü etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle birçok büyükşehirde sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıktı.
 
Viktorya eyaletinin başkenti Melbourne ve civarında yer yer sıcaklıklar 45 dereceyi geçerken, rüzgar şiddetinin bazı bölgelerde saatte 90 kilometreyi aşması yangınların kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Eyalet itfaiye yetkilileri gün boyunca 300'ün üzerinde yangına müdahale edildiğini duyurdu.
 
Yangınların büyük kısmının kontrol altına alındığını açıklayan yetkililer, bazı bölgelerde şiddetli rüzgar nedeniyle tehlikenin devam ettiğini belirtti. Eyaletin doğu bölgesinde 3 bin hektarlık bir alana yayılan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılırken, birçok evin yangından etkilendiği bildirildi.
 
Hume kentinin Eping semtinde çıkan yangının büyük bir petrol istasyonuna yaklaşması bölgede korkuya neden oldu. İtfaiye ekipleri yangını kontrol altına almaya çalışırken, hava desteğiyle akaryakıt istasyonunun çevresinde soğutma çalışmaları yapılıyor.
 
Doğal afetlere müdahale amacıyla kurulan "Viktorya Acil" birimi, meteoroloji, itfaiye, sağlık bakanlığı ve polis ile koordineli olarak vatandaşları gün boyunca yangınlar ve tehlikeler konusunda bilgilendirerek uyarılar yayınladı.
 
Eyalet itfaiye sözcüsü Graeme Baxter, basına yaptığı açıklamada, vatandaşların uyarıları dikkate alarak tehlikeli bölgelerden uzak durmaları gerektiğini söyledi. Baxter, "Sıcak ve rüzgarlı havanın yanında, yıldırım sonucu oluşabilecek yangınlar bizi endişelendiriyor. Tüm vatandaşlarımızın dikkatli davranmaları ve ateş yakma yasağına uymaları önem arz ediyor" dedi.
 
Eyalet yetkilileri gün boyunca sıcaklıklardan etkilenen 200'den fazla kişiye tıbbi müdahalede bulunulduğunu açıkladı.
 
Adelaide'de rekor sıcaklık
 
Sıcak hava dalgasının etkilediği bir diğer şehir ise Güney Avustralya Eyaleti'nin başkenti Adelaide oldu. Meteoroloji müdürlüğünün açıkladığı rapora göre Adelaide, tarihinde ilk kez aralık ayında 4 gün üst üste 40 derecenin üstünde sıcaklık görerek bu alanda bir rekora imza attı.
 
Hava sıcaklığının eyaletin bir çok bölümünde 45 dereceyi aştığı ve yıldırım nedeniyle küçük çaplı yangınlar çıktığı bildirildi.
 
Geçen ay Adelaide'de meydana gelen orman yangını sonucunda 2 kişi hayatını kaybetmiş, 90 kişi yaralanmıştı.
 
Meteoroloji Müdürlüğü, yaz mevsiminin ilk sıcak hava dalgası olan ve Adelaide, Melbourne, Tazmanya, Kanbera ve Sydney'i etkisi altına alan hava şartlarının yarın ülkeyi terk etmesinin beklendiğini duyurdu.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.