Avustralya Parlamentosu'ndan Çin'e Doğu Türkistan önergesi

Avustralya Parlamentosu'ndan Çin'e Doğu Türkistan önergesi

Avustralya Parlamentosu, Çin'in Doğu Türkistan'daki 'sistematik insan hakları ihlallerinin' kınanması için sunulan bir önergeyi tartışıyor.

Önerge, iktidardaki Liberal Parti'ye mensup milletvekili Kevin Andrews tarafından Meclis'e sunuldu.

Tüm büyük partilerden destek alan Andrews, yaptığı açıklamada, "Dünyadaki insan haklarının en korkunç ve en sistematiği şu anda Sincan'da (Doğu Türkistan'da) gerçekleşiyor." dedi.

Andrews, Hollanda ve Kanada Parlamentolarının yanı sıra İngiltere üst meclisi ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile eski bakan Mike Pompeo'nun soykırım olarak tanımlama ve kınamalarının nedenleri arasında dev ölçekli toplama kampları ve zorunlu çalıştırma suçlamaları olduğunu da dile getirdi.

Milletvekili Kevin Andrews’un önergesi Avustralya’yı modern köleliğe karşı yasaları uygulamaya ve zorla çalıştırma kullanan tedarik zincirlerini belirlemeye çağırıyor.

Reuters'ın haberine göre Andrews, pek çok kişinin, Çin Komünist Partisi'nin Doğu Türkistan'daki faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler'in 1948 soykırım sözleşmesine aykırı olduğunu söylediğini ya da faaliyetlerini sorguladığını aktardı.

Önerinin ne zaman oylamaya sunulacağı ise belli değil.

ABD'nin yanı sıra Kanada ve Hollanda Parlamentoları, Çin'in Doğu Türkistan'daki faaliyetlerini soykırım olarak kabul ediyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.