Avrupa’nın gözü, maliyeti ucuz olan HGS’de

Avrupa’nın gözü, maliyeti ucuz olan HGS’de

Ücretli geçiş yapılan, otoyol ve köprülerde beş ay önce kullanıma giren HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) uygulamasının ardından çok sayıda ülke Türkiye’nin kapısını çaldı.

Ercan Baysal'ın haberi:

Bu sistemin ayrıntılarını öğrenmek isteyen Avrupa başta olmak üzere Afrika ve Uzakdoğu Asya’dan çok sayıda ülke, üretici şirket ile görüşüyor. Vendeka Group tarafından altyapısı hazırlanan sistemi, Filipinler 3 otoyolda uygulama istiyor. Norveç, Danimarka ve Finlandiya gibi küresel kriz sebebiyle zor günler yaşayan çok sayıda Avrupa ülkesi benzer bir sistemi kendi ülkelerinde de kurdurmak talebinde. Sistem düşük maliyeti sebebiyle tercih ediliyor.

Mevcut kullanılan sistemler 5 banka ile sınırlıyken, 12 bankanın hizmet vereceği HGS’nin daha yaygın kullanım alanına ulaşacağı hesaplanıyor. Yetkililer HGS’de kısa sürede 5 milyon abone hedefinin yakalanabileceğine işaret ediyor. Kartlı Geçiş Sistemi’nin (KGS), yerini alan HGS’de sorun olan ufak aksaklıklar konusuna da değinen yetkililer, sisteme ilişkin sorunlar giderilirken, yaşanan mağduriyetlerin önemli bir kısmının sürücü hatası olduğunu kaydetti. HGS etiketinin okuma alanı araçların ön camı olduğu için bir başka yere yapıştırılması halinde sistem okumada sorun yaşayabiliyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri HGS etiketlerini içten cama yapıştırılması gerekirken, yanlış anlamalar sonucu dikiz aynası veya aracın başka bir yerine yapıştırılabildiğine dikkat çekiyor. Bazı sürücüler ise HGS etiketini cüzdanlarında tutup geçiş noktasına gelince çıkarıyor. Bu da okuma işleminin yapılmamasına neden olabiliyor. Bakanlık ise sürücülere, “Etiketler dikiz aynalarının önüne, arkasına ve üzerine kesinlikle yapıştırılmamalı” uyarısında bulunuyor. Bazı aksaklıklar yaşansa da 2,5 milyona yakın araç sahibi yeni sisteme abone olurken, günlük HGS gişelerinden geçiş sayısı da 300 binin üzerine çıktı. Kullanıcılara “HGS’de kaçak yazarsa paniğe kapılmayın” uyarısında bulunan PTT Genel Müdürlüğü yetkilileri ise “Eğer gerçekten HGS aldıysanız herhangi bir problem olmaz. Sistem gün içerisinde düzeltme işlemi yapıyor.” uyarısında bulunuyor. Henüz HGS etiketi alamamış olanlar gişelerden geçtiği takdirde, bir hafta içerisinde abone olması durumunda kaçak olarak değerlendirilmiyor.

Zaman