Avrupa’nın enerjide umudu Türkiye

Avrupa’nın enerjide umudu Türkiye

İran’ın dünya siyasetine geri dönüşü ve Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle zayıflayan etkinliği, enerjide dengeleri bozacak.

Özellikle, Avrupa'nın Rusya ile rekabeti ve alternatif enerji koridorlarına yönelmesinde Türkiye kilit öneme sahip."Yakında sektörde çok büyük değişiklikler olacak. Doğu Akdeniz büyük umutlar vaad ediyor” diyen AB Enerji Komiseri Canete, “Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan’dan gelecek gaz için bir rota olacak, Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden geçmesi ile oyun tamamen değişecek” dedi.

Avrupa Birliği ve ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları ve İran'ın dünya piyasalarına geri dönmesi Türkiye'nin stratejik önemini artırdı. Uzmanlar, Türkiye'siz bir enerji nakil hattına ihtimal vermezken, enerji merkezi olma yolundaki amacına da destek veren açıklamalar yapıyor. Son olarak, Avrupa Birliği Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete, yakın zamanda enerji sektöründe büyük değişimlerin yaşanacağını belirterek, “Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden geçmesi ile oyun tamamen değişecek. Türkiye, bu bölgede enerji merkezi oluşturulabilecek çok iyi bir nokta. Hem LNG alımı hem de boru hattı gazı için çok elverişli bir pozisyonda” dedi.

İran Güney Koridoruna bağlanabilir

Canete, gelecekteki enerji politikalarına Türkiye'yi de dahil ettiklerinin sinyalini verdi. Yaptırımların kaldırılmasıyla İran'da ekonomik gelişimin önünün açıldığını aktaran Canete, ülkenin dünyadaki en büyük enerji kaynağı tedarikçilerinden olacağının anımsattı. Canete, tedarikçilerin giderek arttığını vurgulayarak, “İran'ın Güney Gaz Koridoru'na bağlanmasını öngörüyoruz. Güney Gaz Koridoru sürekli geliştirilecek bir proje, yeni kaynakların eklenmesi ile büyüyecek” diye konuştu. Canete, “İran ile enerji dahil her alanda iyi bir ilişki geliştirmeliyiz” ifadesini kullandı.

AZERBAYCAN VE TÜRKMEN GAZININ ROTASI

“Yakın gelecekte sektörde çok büyük değişiklikler olacak. Doğu Akdeniz'deki keşifler büyük umutlar vaad ediyor” diyen Canete, “Gazın transferinde gerekli altyapı için birlikte çalışmalıyız. Türkiye, Azerbaycan ve büyük ihtimalle Türkmenistan'dan gelecek gaz için bir rota olacak, Rus gazını da zaten kullanıyor. Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden geçmesi ile oyun tamamen değişecek. Türkiye'de ilk olarak likiditeye ihtiyacımız var. Bu merkezi oluşturabilmek için AB Türkiye'nin enerji depolama kapasitesini arttırmasına da yardımcı olacak. Ekonomilerimizi birlikte geliştireceğiz.”
 
Enerji faslının açılması gerekli

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu toplantısı sebebiyle İstanbul'a gelen Canete, AB'nin bu tür yüksek düzeyli diyalogları sadece Norweç, Cezayir, Amerika ve son olarak da Türkiye ile başlattığını vurguladı. Canete, toplantıda enerji ile alakalı tüm konuların tartışıldığını ve Türkiye'nin AB enerji arz güvenliğinin sağlanmasında çok güvenilir bir partner olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
“Türkiye ile ortak konularımız oldukça fazla. Güney Gaz Koridoru'nun geliştirilip tamamlanmasından, elektrik sistemlerinin birbirine bağlanmasına, doğalgazda altyapı çalışmaları ve enerji verimlililiğine kadar bir dizi ortak çalışmamız söz konusu olacak."

Yeni Şafak 


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.