Avrupa'daki sığınmacı krizi sürüyor

Avrupa'daki sığınmacı krizi sürüyor

Makedonya'nın, Irak, Suriye ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelen sığınmacıları ülkeye almama kararının ardından Yunanistan sınırındaki bekleyiş devam ediyor.

Yunanistan'ın, Makedonya sınırındaki Idomeni'de bulunan sığınmacı merkezinde bekletilen "ekonomik göçmenler", birkaç kilometre mesafede bulunan Makedonya'nın Gevgeli kasabasına geçen ve daha iyi bir yaşam umuduyla yollarına devam eden diğer sığınmacıların sınırdan geçişlerini "uzaktan" seyrediyor.

 Gevgeli'de bulunan Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK) Temsilcisi Barbara Kraus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle farklı ülke vatandaşlarından oluşan evli çiftlerin geçişlerinde sıkıntı yaşandığını belirterek, "Yunanistan tarafında bulunan BMMYK ekipleri ile işbirliği içerisindeyiz. Irak ve İran pasaportu olan eşlerin geçişlerinde sıkıntı yaşanıyor. Biri sınırı geçme hakkına sahipken diğeri bundan faydalanamıyor. Aileleri ayırmak istemiyoruz" dedi.
 
Idomeni'deki Kızılhaç ekibinde görevli Kromus Mandalis de son birkaç günde sınırdaki durumun değiştiğini söyleyerek, "Geçtiğimiz haftaya kadar buraya gelen sığınmacılar sadece birkaç saat bekledikten sonra Makedonya'ya ilerliyordu şimdi ise durum değişti" diye konuştu.
 
Makedonya'nın, "ekonomik göçmenlere" yönelik kararının ardından endişeye kapılan sığınmacılar arasında gerginliklerin yaşandığını anımsatan Mandalis, "Burada kalmak zorunda olmaları ve yiyecek ve barınma şartlarında sıkıntı çekmeleri aralarında gerginliğe yol açıyor" şeklinde konuştu.
 
Diğer taraftan, Makedonya sınırındaki Kızılhaç ekibi görevlisi Magdalena Yakimovska, "sığınmacı" statüsünü koruyanların sınırı geçmelerinin ardından trenlerle yolculuklarına devam ettiklerini belirterek, "Sınır bölgelerinde kalmaya devam edenler için sağlık ekiplerimizi hazır bekletiyoruz ve Yunanistan sınırındaki ekibimizle sürekli olarak irtibat halindeyiz" dedi.
 
Öte yandan, Makedonya Sığınmacı Krizi Masası, son dönemde ülkeye "zor kullanarak" girmeye çalışan ekonomik göçmenlerin kontrol altına alınması için Yunanistan sınırına tel örgü çekilmesi yönünde karar aldı.
 
Makedonya 1 haftadır sadece Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelenleri "sığınmacı" olarak kabul ederek, Batı Avrupa yolculuğu için ülkeye girişlerine izin veriyor.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.