Avrupa Konseyi: Müslümanlar Avrupa'nın ayrılmaz bir parçası

Avrupa Konseyi: Müslümanlar Avrupa'nın ayrılmaz bir parçası

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Buric'in Özel Temsilcisi Alexandre Guessel, Müslümanların Avrupa'nın ayrılmaz parçası ve Hristiyanlar ya da Yahudiler kadar Avrupalı olduğunu bildirdi

1 Ocak 2023'ten beri Genel Sekreter'in Yahudi Karşıtı, Müslüman karşıtı ve diğer dini hoşgörüsüzlük ve nefret suçları Özel Temsilcisi olarak görev yapan Guessel, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde 15 Mart 2019'da yaşanan terör saldırısı nedeniyle 15 Mart'ı İslamofobi ile Mücadele Uluslararası Günü ilan etmesinin yıl dönümünde "Avrupa Kardeşliği" başlıklı makale yayımladı.

BM'nin geçen yılki kararına değinen Guessel, "Avrupa Konseyi olarak bu önemli gelişmeyi, uluslararası toplumun Müslüman karşıtı ırkçılık ve nefret ile Müslümanlara yönelik her türlü ayrımcılığa karşı mücadelede kararlı bir adımı olarak değerlendiriyoruz. Belirtmek isterim ki, burada Avrupa Konseyi'nde İslamofobi yerine 'Müslüman karşıtı ırkçılık ve nefret' kavramını kullanmayı seçtik çünkü İslamofobi siyasi bir terim olarak daha yaygın kullanılırken biz hukuki terimlere odaklanıyoruz." ifadesini kullandı.

Guessel, Avrupa'nın insan hakları, özgürlükler, farklılıklar ve eşitliklere saygı duyulduğu sürece barış içinde olacağını belirterek, "Bu değerler, dini aidiyetlerine bakılmaksızın tüm Avrupalıları ilgilendiriyor. Hiç kimse dışlanmamalı, herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmamalı ve tercihen bu tür sorunlar daha ortaya çıkmadan önlenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Müslümanların yüzyıllardır Avrupa'da yaşadığını hatırlatan Guessel, şöyle devam etti:

"Müslümanlar Avrupa'nın ayrılmaz bir parçasıdır. Diğer geleneksel Avrupa dinleri olan Hristiyanlık ve Yahudiliğe mensup olanlar kadar Avrupalılar. Kimse buna makul bir şekilde itiraz edemez. Bunlar sadece gerçekler. Aynı zamanda, Avrupa zenginliğimize katkıda bulunan büyük bir çeşitliliğe sahiptir ve üye devletlerimizdeki Müslümanlar ve Müslüman toplulukların tarihi de bu farklılıkları yansıtmaktadır. Bazı ülkelerde Müslümanlar geleneksel olarak nüfusun çoğunluğunu temsil ederken, diğerlerinde tarihsel olarak önemli Müslüman topluluklar varolagelmiş, bazı ülkelerde ise Müslüman topluluklar çok daha yakın zamanlarda kök salmıştır. Ancak üye devletlerimizin tamamında Müslümanların haklarının Müslüman olmayan Avrupalılarla aynı düzeyde güvence altına alınması ve korunması gerekmektedir."

Guessel, diğer ırkçılık biçimleri gibi Müslüman karşıtı nefretin de hala varlık gösterdiğini, her türlü ırkçılık, nefret ve ayrımcılıkla mücadele gerektiğini vurgulayarak, bu tür ayrımcılığın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde de yer aldığını, Avrupa Konseyi'nin kuruluşundan bu yana mücadeleyi sürdürdüğünü kaydetti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.