Avrupa Konseyi Fransa'yı uyardı

Avrupa Konseyi Fransa'yı uyardı

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Muiznieks, Fransız senatosundan çıkacak istihbarat yasasında değişiklik yapmasını istedi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Nils Muiznieks, Fransa senatosuna yaptığı çağrıda, meclis tarafından kabul edilen istihbarat yasa tasarısında "hukuk devleti ve temel hakları koruma adına" gerekli değişikliklerin yapılmasını istedi.

İnsan hakları temsilcisi tarafından yapılan açıklamada, ülkede büyük tartışma yaratan yasa tasarısında iyileştirilme yapılması çağrısında bulunuldu.

AGİT'in de basın özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle karşı olduğu tasarıyla ilgili Fransız senatörlere bir mektup gönderen Muiznieks, terörle mücadele ederken temel insan haklarının ihlal edilmemesini ve hukuk devleti ilkesinin garanti altına alınmasını istedi.

Fransa Meclisi, terörle mücadele kapsamında istihbarat tedbirlerinin artırılmasını öngören yeni istihbarat yasa tasarısını 5 Mayıs'ta kabul etmiş ve onaylanmak üzere Senato'ya göndermişti.

İstihbarat yasa tasarısı, terör tehdidinin engellenmesi için internet güvenliğinin artırılmasını öngörüyor. Tasarı yasalaşması halinde Fransız istihbarat servisinin daha verimli çalışması için teknolojik imkanlar güçlendirilecek. Bu kapsamda internet ve telefon ağlarının analiziyle tespit edilen terör şüphelilerini izlemek için gelişmiş coğrafi konumlandırma sistemleri kullanılacak.

Paris'te 7 Ocak'ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve devamındaki üç gün içinde düzenlenen üç ayrı terör saldırısında 17 kişi hayatını kaybetmiş, polisin operasyonlarında saldırıları düzenleyenler ölü olarak ele geçirilmişti. Saldırıların ardından ülkedeki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılmış ve ek yasal değişiklikler gündeme gelmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.