Avrupa günah keçisi arıyor

Avrupa günah keçisi arıyor

AB ülkeleri, gittikçe büyüyen mülteci sorunuyla ilgili birbirlerini suçlamaya başladı.

ORTADOĞU ve Afrika’dan iç karışıklık ve savaşlar nedeniyle sadece bu yıl 1 milyon göçmenin ulaşmaya çalıştığı Avrupa ülkelerinin liderleri, mülteci sorununu çözmek yerine birbirine düşmeye başladı.

Sunday Times Gazetesi’ne bir makale kaleme alan İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Avrupa’da geçerli göçmen sisteminin çöktüğünü, bunun sebebinin de AB içinde geçerli serbest dolaşım sistemi olduğunu belirtti.
Schengen vizesi ile serbest dolaşımın mülteci krizini ve ölümleri artırdığını ifade eden May, geçen yıldan bu yana İngiltere sınırına dayanan 330 bin sığınmacının çoğunluğunun diğer AB ülkelerinden İngiltere’ye ulaşmaya çalışanlardan oluştuğunu vurguladı. May, İngiltere’nin AB’ye üye olarak kalmasının bu kriter dahilinde hükümet tarafından tartışıldığını da sözlerine ekledi.

‘DEĞERLERİ HİÇE SAYIYORLAR’

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise Macaristan gibi mülteci almamak için sınırına duvar ören ülkeleri eleştirdi. AB üyesi Doğu ülkelerinin hiç mülteci almaya yanaşmayarak tüm dünyaya skandal örnekleri sunduğunu kaydeden Fabius, Europe 1 Radyosu’na verdiği demeçte bu ülkelerin AB’nin değerlerini de hiçe saydıklarını söyledi.

3 ÜLKE HAREKETE GEÇTİ 

ALMANYA, Fransa ve İngiltere’nin içişleri bakanları, mülteci politikası konusunda acil önlemlerin ele alınacağı olağanüstü bir zirve düzenlenmesi çağrısında bulundu. 3 bakan, bunun için AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un 2 hafta içerisinde acil toplantı düzenlemesini istedi.
 
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Paris’te yaptıkları ortak açıklamada, Avrupa genelinde geçerli olacak güvenli ülkelerin belirlenmesi konusunda hemfikir olduklarını ifade etti. De Maiziere, bunun yanı sıra İtalya ve Yunanistan’da sığınmacılar için kurulacak kabul merkezlerinin mültecilerin güvenliği ve tanınması için önemli olduğunu dile getirdi.

FRONTEX EGE'DE ATEŞ AÇTI:1 ÖLÜ 

YUNANISTAN’ın Türkiye’ye yakın Sömbeki (Simi) Adası açıklarında, Avrupa Birliği’ne bağlı Frontex Sınır Koruma Muhafızları ile insan kaçakçıları arasında çatışma çıktı. Frontex’in 70 göçmen taşıyan tacirlere ait bir tekneyi teftiş için durdurmasının ardından yaşanan çatışmada silahla vurulan 17 yaşındaki bir mülteci ise yaşamını yitirdi. Kendilerini Türk vatandaşı olarak tanıtan 3 insan tacirinin teftiş kurallarına uymadıkları ve Frontex görevlilerinin silahını almaya çalıştıkları belirtildi. Yunanistan Sahil Güvenliği’nden bir yetkili, daha sonra etkisiz hale getirilerek tutuklanan 3 kişinin tekneyle birlikte Simi’ye götürüldüğünü açıkladı. Olayı doğrulayan Yunanistan Sahil Muhafaza Bakan Yardımcısı Christos Zois, “Mülteciler, acımasız insan kaçakçılarının kurbanıdır” diye konuştu.

PAPA ÖLEN GÖÇMENLER İÇİN DUA ETTİ

KATOLIKLERIN ruhani lideri Papa Fransuva, Roma’daki St. Peters Meydanı’ndaki pazar ayininde, hayatını kaybeden göçmenler için dua etti.

Avusturya’da 3 gün önce terk edilmiş halde bulunan bir kamyonun içinden çıkan 71 göçmen cesedinden duyduğu üzüntü ve acıyı dile getiren Papa, meydanı dolduran binlerce kişiyle aynı anda dua etti. Papa, “Maalesef aylardır berbat yolculukların esiri olan binlerce göçmenin acı dolu haberlerini alıyoruz. Tüm kardeşlerimiz adına Tanrı’dan rahmet diliyorum” dedi.

DRESDEN'DE MÜLTECİLERE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

ALMANYA’da göçmen karşıtı PEGIDA hareketinin kurulduğu yer olan Dresden kentinde, göçmenlere destek yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe, “Nazi Karşıtı İttifak” grubunun önderliğinde 5 binden fazla kişi katıldı. Göstericiler, “Göçmenler hoş geldiniz”, “Katliamları durduralım” gibi pankartlar taşıdı. Geçen hafta 16 bin göçmenin bulunduğu Dresden yakınlarındaki Heidenau kentinde yeni bir mülteci kampının açılışı aşırı sağcı kişilerin saldırılarına sahne olmuş, Başbakan Angela Merkel bizzat burayı ziyaret ederek göçmen şiddetine izin vermeyeceklerini söylemişti.

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.