'Avrupa bizim için bir rüyaydı ama olmadı'

'Avrupa bizim için bir rüyaydı ama olmadı'

Bodrum'da kaçakları taşıyan tekne ve botun batması sonucu 12 kişinin öldüğü olayda sağ kurtarılan Dalemey, denizde kaybolan ve 7 gündür aranan kardeşi Bekir'in bulunmasını bekliyor.

Bodrum'da kaçakları taşıyan tekne ve botun batması sonucu 12 kişinin öldüğü olayda, boğulmak üzereyken kurtarılan Suriye uyruklu Ömer Dalemey ve ailesi denizde kaybolan 17 yaşındaki kardeşi Bekir'in bulunmasını bekliyor.  

Binlerce kilometre uzaklıktaki ülkelerinden koparak Türkiye'ye gelen, irtibata geçtikleri "insan kaçakçıları" tarafından Muğla'nın ilçelerindeki sahillere getirilen sığınmacılar, Yunanistan'ın Kos ve Simi adalarına geçmek için bölgede saklanıyor. Avrupa'da yeni bir yaşam kurma hayaliyle umuda yolculuğa çıkan bu kişilerden çoğu, hayallerine kavuşamadan yaşamını yitiriyor.

Bodrum'da 2 Eylül'de kaçakları taşıyan tekne ve botun batması sonucu aralarında Aylan bebeğin de bulunduğu 12 kişinin hayatını kaybettiği olayda kardeşi kaybolan Ömer Dalemey, 7 gündür devam eden arama çalışmalarından sonuç bekliyor. Her gün hastane ve adliyeye giderek kardeşi hakkında bilgi almaya çalışan Dalemey, kardeşinin bir an önce bulunmasını istiyor.

"1,5 saat suyun üzerinde yardım bekledik"

Dalemey , AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak savaşının başlamasının ardından ailesiyle Suriye'ye göçtüklerini, burada iç savaşın başlamasıyla da Türkiye'ye kaçtıklarını ve dört yıldır Adana'da yaşadıklarını söyledi.

Dalemey, 15 gün önce daha iyi bir yaşam ve Avrupa hayaliyle Bodrum'a geldiklerini, yurtdışına geçmek için kişi başı 2 bin 500 avro ödediklerini belirtti. 

Kaçış için organize edilen 10 kişilik bota gece saatlerinde 17 kişi bindiklerini, botun bir süre sonra yoğun dalgalar nedeniyle ağırlığı taşıyamayarak su almaya başladığını ve battığını anlatan Dalemey, 1,5 saat suyun içinde yardım beklediklerini söyledi. Dalemey, kendilerini fark eden Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldıklarını ifade etti.

"Avrupa bizim için rüya"

İç karışıklıklar nedeniyle iki ülke değiştirdiklerini ve Avrupa hayali kurduklarını anlatan Dalemey, şunları söyledi:

"O gece botta 17 kişiydik. Kos Adasına geçecektik. Botta 5 genç ile 3 aile vardı. Can yeleklerimizi bizden aldılar. Kıyıdan yaklaşık 2 mil açıldıktan sonra büyük bir dalga geldi ve battık. Avrupa'ya kaçmak için kardeşimle 17 kişi bindiğimiz botta 7 kişi öldü, 3 kişi ise hala kayıp. Bottaki 7 kişi de yüzerek kurtuldu. Avrupa bizim için rüya oldu. Avrupa'ya gitmeyi denedik ancak sonucu böyle üzücü oldu. Ben ve kardeşim bottaydık. Ben yüzerek kurtuldum ama kardeşim hala kayıp.  İnşallah kardeşim de en kısa sürede bulunur."

"Sen ışıklara doğru yüz"

Dalemey, bot battıktan sonra büyük bir panik yaşandığını, herkesin sesini duyurmak için bağırmaya başladığını anlattı. Bot battıktan sonra kardeşiyle bağırarak haberleştiğini vurgulayan Dalemey, "Yaklaşık 1,5 saat kadar yüzdük. En son Sahil Güvenlik geldi ama Bekir'in sesi gitti. Ben onun da kurtulduğunu tahmin ederek hastaneye getirilenler arasında aradım fakat bulamadım. O günden beri kardeşimi arıyorum. Kardeşimle en son, 'Sen beni bekleme ışıklara doğru yüz' diye seslendim" dedi. 

 "7 gündür kardeşimi aramadığımız yer kalmadı" diyen Dalemey, Kaymakamlık,  Sahil Güvenlik ve jandarma ekiplerinin bu süreçte kendilerine her türlü yardımı sağladığını, kardeşine ölü veya diri kavuşmak istediğini belirtti.

Kardeşini bulabilmek için hala umutlu olduklarını söylen Dalemey, "Bizim iki umudumuz kaldı. İzmir ve Mardin'deki kamplar. Kurtulanları o kamplara gönderdiklerini öğrendik. Kardeşim yaşıyorsa inşallah bir haber alırız. Artık Avrupa'ya gitmeyi düşünmüyorum, vazgeçtim. Önce kardeşimi bulayım ondan sonra Türkiye'de yaşamaya devam ederiz. Buradan Avrupa'ya gitmek isteyenlere ben ne desem boş çünkü onlar kafaya koymuş kimseyi dinlemezler" diye konuştu. 

Baba Jamal Al Dalemey de oğlunun fotoğraflarını göstererek yardım istedi. Dalemey, kurtulanların fotoğraflarının olduğunu öğrendikleri adliyede hem onlara bakacaklarını hem de oğlunun fotoğraflarını göstereceklerini belirtti. 

"Türk halkına minnettarız"

Anne Nawwal Al Dalemey de Suriye'den kaçarak geldikleri Adana'da vatandaşların kendilerine çok iyi davrandığını söyledi. 

Türkiye'nin sığınmacılara gösterdiği duyarlılığın ve yardımların unutulmayacağını dile getiren Nawwal Al Dalemey, "Türkiye'de çok mutluyuz. Türk halkı bize çok iyi davranıyor. Bodrum'da tüm güvenlik güçleri oğlumun bulunması için elinden gelen çabayı gösteriyor. Bodrum Kaymakamı, emniyeti, jandarması, Sahil Güvenliği çok iyi çalışıyor. Hepsinden çok memnunuz. Hepsi çok yardımcı oldular. İnşallah oğlum da bulunur" değerlendirmesinde bulundu. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.