Avrupa Birliği'nden yeni Türkiye mesajları

Avrupa Birliği'nden yeni Türkiye mesajları

Bugüne kadarki yanlış yaklaşımlarından ve hatalarından da ders almış gibi gördüm. Ama inşallah samimidirler!

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, "Biz, Türkiye de dahil olmak üzere bütün ülkelerin bağımsız olarak kendi yönetim sistemine karar verme hakkını tanıyoruz ve saygı duyuyoruz." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Malta'nın başkenti Valetta'da düzenlenen AB Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında basın açıklamasında bulundu.

"Gymnich Toplantıları" ismiyle bilinen toplantıları oldukça faydalı, verimli, yapıcı ve önemli olarak değerlendiren Mogherini, "Türkiye ile samimi ve açık bir görüş alışverişinde bulunduk. AB üyesi ülkelerle Türkiye'nin mevcut durumunu ve ilişkilerimizin geleceğini değerlendirdik." dedi.

Mogherini, yapılan gayri resmi toplantılarda resmi kararlar alınmadığına dikkati çekerek, "Biz, Türkiye de dahil olmak üzere bütün ülkelerin bağımsız olarak kendi yönetim sistemine karar verme hakkını tanıyoruz ve saygı duyuyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de gerçekleştirilen referandum sonrasında itirazların olmasına rağmen çıkan sonuçlara saygı duyduklarını ifade eden Mogherini, "Yapılan anayasa değişikliğinin uygulanması hakkındaki değerlendirmeyi öncelikle Venedik Komisyonu'nun tavsiyelerine ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) gözlemlerine ve özellikle yayımlanacak son raporuna göre yapmayı bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Mogherini, Türkiye'de yapılacak anayasa değişiklerinin uygulanmasında en üst seviyede milli birliğin amaçlanmasını ve siyasi iradenin de tüm siyasi görüştekilere saygı duymasını beklediklerini hatırlatarak, "Avrupa Birliği, istikrarlı, güvenli, ekonomik olarak başarılı ve demokratik bir Türkiye'den yana" şeklinde konuştu.

"Türkiye AB'nin stratejik ortağı"

Türkiye’deki Anayasa değişikliğinin uygulamaya konulduktan sonra Kopenhag kriterlerini yerini getirip ve en sonunda AB üyesi olup olmayacağı yönündeki bir soruya da Mogherini, şöyle cevap verdi:

"Bu ağırlıklı olarak uygulamaların nasıl gerçekleşeceğine bağlı olacak. Çünkü takvim henüz belli değil. Bazı uygulamalar hemen yürürlüğe girebilir, bazıları da zaman alabilir. Bu Türkiye’nin (anayasa) değişikliklerini nasıl uygulayacağına bağlı olacak. Dolayısıyla bu Türkiye’ye bağlı olacak."

"AB olarak üyelik müzakerelerinin devam ettiğini söyleyebiliriz"

Mogherini,bir başka soru üzerine Türkiye’nin sadece AB’ye aday bir ülke olmadığını ayrıca AB’nin stratejik ortağı olduğunu söyledi. Türkiye’nin terör ile mücadelede, Suriye krizinde AB için önemli bir ülke olduğunu, G20 üyesi olduğunu, gümrük birliği üyesi olduğunu belirten Mogherini, “Türkiye ile bizim ilişkilerimiz AB üyeliğine kabulün çok ötesinde. AB olarak üyelik müzakerelerinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Askıya alınmadı, sona ermedi. Fakat yeni fasılların açılması için şu an sürdürülen bir çalışma da yok." ifadelerini kullandı. 

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: Türkiye ile müzakerelerin kesilmesi yanlış bir tepki

Malta'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesilmesine karşı olduğunu belirtti.

Gabriel, "Üyelik müzakerelerinin kesilmesini tümüyle yanlış bir tepki olarak görüyoruz. Türkiye, büyük bir komşu. Askeri dönemlerde bile Türkiye'yi dışlamadık. Şimdi neden bu ülkeyi Rusya'ya doğru sürüklemekte çıkarımız olsun ki? Her şeyden önce diplomasi görüşmeleri sürdürmeli." şeklinde konuştu.

Üyelik müzakerelerinin kesilmesini isteyen neredeyse hiç kimsenin olmadığına dikkati çeken Gabriel, Avusturya’nın tutumunun herkesten daha sert olduğunu ancak bunun Türkiye'den fazla Avusturya iç politikasıyla ilgili olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Gabriel, Türkiye ile gelecekte daha yoğun şekilde eleştirel diyalog sürdürebilmek için AB-Türkiye ilişkilerinin yeni bir temele oturtulması gerektiğini vurguladı. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Hatalarını anladıklarını da gördüm

Malta'da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere başkent Valletta'ya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel görüştü. 

Görüşmelerin ardından canlı yayında AA muhabirinin sorularını cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, "Gymnich Toplantıları" ismiyle bilinen AB'nin gayriresmi nitelikteki toplantılarına katıldığını belirtti.

"Diyalog ve iş birliği istiyorsanız bunu samimi olması lazım"

Çavuşoğlu, ikili görüşmelerde ve yapılan toplantılarda net bir mesaj verdiğini vurgulayarak, "Diyalog ve iş birliği istiyorsanız bunu samimi ve gerçek bir diyalog ve iş birliği olması lazım ve çifte standarttan uzak olması gerekiyor." diye konuştu.

"Hatalarını yüzlerine samimi bir şekilde söyledim"

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) alınan kararın ve milletvekillerine hükümetlerin "Türkiye'yi cezalandırın" diye talimat vermelerinin sorumlusunun Türkiye olmadığını ve bunun kendi iç siyasi kaygılarından kaynaklanan sorunlar olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'ye gözlemci olarak gönderilen raportörlerin "Hayır" kampanyalarına katıldıkları ve bazılarının da terör örgütü PKK'ya destek verdikleri için yazdıkları raporların bir geçerliliği olmadığını yapılan görüşmelerde hatırlattığını bildirdi.

Çavuşoğlu, görüşmelerde Türkiye'nin AB için önemine vurgu yaptığını ifade ederek, "Bizimle iş birliği yapacaksanız, bizimle diyalog içinde olacaksanız, bize karşı çifte standarttan uzak durun. Bizimle samimi olun ve açık olun." değerlendirmesinde bulundu.

Gerçekleştirilen ikili görüşmelerde AB ülkelerinin artık hatalarını anlamaya başladığını kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye ile ilişkileri nasıl düzelteceğiz diye soruyorlar. Hangi adımları atmamız lazım? Ben de düşüncelerimi, kendilerinin de kabul etmeye başladıkları hatalarını yüzlerine samimi bir şekilde söyledim." diye konuştu.

"Olumlu havayı gördüm"

Türkiye ile ilgili bir karar verilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, Türkiye ile müzakerelerin devam etmesi yönünde alınan kararın da bir söz olarak kalmaması ve uygulamaya geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, yapılan görüşmelerde vize serbestisi konusunun da görüşüldüğünü ve bu konuda gelişmeler olacağının söylendiğini dile getirerek, Türkiye'nin siyasi engellerden arındırılmış yaklaşım istediğini vurguladı.

"Bugüne kadarki yanlış yaklaşımlarından ve hatalarından da ders almış gibi gördüm. Ama inşallah samimidirler." diye konuşan Çavuşoğlu, AB'nin Türkiye'ye karşı hatalarını anlaması gerektiğini ve Türkiye ile ilişkilerin samimi bir şekilde götürmeleri gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, geçen haftadan sonra oluşan olumsuz havanın değiştiğine dikkati çekerek, "Ben bu olumlu havayı gördüm, hatalarını anladıklarını da gördüm, eğer samimilerse." dedi. Türkiye hakkında olumsuz konuşulmadığını ve atmosferin daha olumlu bir hal aldığını kaydeden Çavuşoğlu, "Ama samimi olmazlarsa (atmosfer) yarın yine hemen dağılabilir." diye sözlerine ekledi. aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.