Avrupa Birliği göçmen gemisine liman arıyor

Avrupa Birliği göçmen gemisine liman arıyor

İçinde 141 göçmeni taşıyan kurtarma gemisi 'Aquarius' için İtalya ve Malta ile görüşmeler yapılacak.

Avrupa Birliği (AB), AB Komisyonu Sözcüsü Tove Ernst, günlük basın toplantısında bir soruya verdiği yanıtta, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 141 göçmeni taşıyan Aquarius gemisine limanların açılmaması nedeniyle birliğin sorunu çözmek için bazı üye devletlerle iletişim halinde olduğunu ifade etti.

Ernst, "AB olarak sorunun çözümü için tam diplomatik destek vermeye hazırız." dedi.

İtalya ve Malta cuma günü kurtarılan, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 141 göçmeni taşıyan Aquarius'a limanlarını açmayı reddetmişti.

İspanya da limanlarını açmak istemiyor

İspanya resmi haber ajansı EFE'nin Başbakanlık kaynaklarına dayandığı habere göre, daha önce "insani bir krizi önlemek için" 629 göçmenin bulunduğu Aquarius gemisini kabul eden Pedro Sanchez hükümeti, gemiye bu kez kucak açmak istemiyor.

Hükümet, gerekçe olarak "İspanya'nın en güvenli liman olmadığını, çünkü uluslararası kanunlara göre geminin en yakın limana demirlemesi gerektiğini" öne sürüyor.

El Pais gazetesi ise nihai kararın hala alınmadığını ancak Başbakanlığın verdiği mesajın bir öncekinden daha farklı olduğunu yazdı. 

İtalya ve Malta da cuma günü kurtarılan, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 141 göçmeni taşıyan Aquarius'a limanlarını açmayı reddediyor. 

Haziranda benzer bir olayda İtalya ve Malta'nın 629 göçmeni kabul etmemesinin ardından İspanya Başbakanı Sanchez, devreye girmiş ve "insani gerekçeler ve uluslararası hukukun gereği" çerçevesinde geminin Valencia Limanı'na demirlemesine izin vermişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.