Avrupa 4,3 milyon, Afrika ise 13,5 milyon göçmeni ağırlıyor

Avrupa 4,3 milyon, Afrika ise 13,5 milyon göçmeni ağırlıyor

Yüz binlerce Suriyeli sığınmacıya kapılarını açmaya hazırlanan Avrupa sadece 4,3 milyona yakın, Afrika ise yaklaşık 13,5 göçmene ev sahipliği yapıyor.

Ülkelerinden kaçıp Avrupa'nın kapısına dayanan binlerce Suriyeli sığınmacı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) internet sitesinde yayımladığı verilere göre Avrupa'da yaşayan 4,3 milyona yakın göçmen ile aynı kaderi paylaşmayı bekliyor. 

Dünyada sadece 11,7 milyona yakın (2013 verilerine göre) göçmen varken BMMYK, göçmen ile birlikte yerinden edilen, sığınma talep eden ve yurtsuz olanların sayısı birleştiğinde rakamın yükseldiğine vurgu yaptı.

Bu sayı, batı, orta, güney ve kuzey Avrupa'da 2 milyon, Avrupa'nın güneydoğusunda 500 bin, doğusunda ise 1,8 milyon ile 4,3 milyona ulaşıyor.

Söz konusu sayının, Afrika'nın orta kesiminde 5,4 milyon, doğusunda 5,8 milyon, batısında 1,3 milyon, kuzey ve güneyin de ise 1 milyon ile Afrika'da 13,5 milyona yükseldiği belirtildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Kinshasa Üniversitesi'nde görev yapan siyaset bilimi uzmanı Prof. Philippe Biyoya Makutu, Afrika'da göç akımlarına Avrupa'nın sebep olduğuna işaret ederek Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın "Cebimizde (Avrupa) olan paranın büyük bir kısmı yüzyıllarca sömürülen Afrika'dan geliyor" sözü ile BM'nin birkaç yıl önce, batılı misyonlarını Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda istikrarın sağlanamamasından sorumlu tutmasını hatırlattı.

Makutu, bazı ülkelerin krizine aktif bir şekilde müdahale eden Avrupa'nın söz konusu ülkelerdeki çatışmalardan göç edenlerin akınına uğradığına dikkati çekerek yıl başından bu yana 340 bin kişinin Avrupa'ya göç ettiğini ifade etti.

Öte yandan, Afrika'da iç savaş (Orta Afrika Cumhuriyeti), seçim sonrası kriz (Burundi) veya silahlı grupların şiddeti (Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Çad Gölü Ravzası) yüzünden göçmek zorunda kalanlar, daha iyi koşullar altında yaşamasa da Avrupa'ya ulaşmaya çalışan 2 bin göçmenin deniz suların altında can vermesi örneğinin yanında en azından emniyette oldukları söylenebilir.

Chirac, birkaç yıl önce yayınlanan bir televizyon programında "Gelecekte karşılaşılabilecek ciddi sarsıntıları ve siyasi krizleri önlemek amacıyla iyi niyet ve adalet sahibi olarak Afrikalılardan aldığımız bazı şeylerin karşılığını vermemiz gerekiyor" ifadesini kullanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.