Atölyesini 'bağlama müzesi'ne dönüştürdü

Atölyesini 'bağlama müzesi'ne dönüştürdü

Sivaslı bağlama ustası, Aşık Veysel ve Müslüm Ağbaba gibi ünlü halk ozanlarının bağlamalarının da yer aldığı özel bağlamaları müzeye dönüştürdüğü atölyesinde meraklılarının beğenisine sunuyor.

Sivaslı bağlama ustası, Aşık Veysel, Aşık Davut Sulari ve Müslüm Ağbaba gibi ünlü halk ozanlarının bağlamalarının da yer aldığı özel bağlamaları müzeye dönüştürdüğü atölyesinde meraklılarının beğenisine sunuyor.

Sivas 4 Eylül Sanayi Sitesi'ndeki atölyesinde el yapımı bağlama üreten 46 yaşındaki Şentürk İyidoğan, atölyesinde sergilediği 1940'lı yıllara ait sedef işlemeli ve 400 yılık bağlamalar ile sahipleri arasında Aşık Veysel, Aşık Davut Sulari ve Müslüm Ağbaba gibi ünlü halk ozanlarının da bulunduğu 12 bağlamaya adeta gözü gibi bakıyor.

Zamana direnen bağlamaların orijinalliğini bozmadan bakımını yapan İyidoğan, aynı zamanda bu bağlamaları görmeye gelen misafirlerine, enstrümanların sahiplerinin ezgileriyle doyumsuz bir dinleti sunuyor. 

İyidoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk döneminde bağlama yapmaya başladığını belirterek, ilkokul 2. sınıfta yıldırım çarpması sonucu konuşma kaybı yaşadığını, türkü söyleyince dil tutukluğu olmadığını gören babasının ilk sazını kendisine o dönem aldığını anlattı.

"İlk Aşık Veysel'in sazı geldi" 

İyidoğan, aşıklık geleneğinin son büyük temsilcilerinden Aşık Veysel'in bağlamasının atölyesine geliş hikayesini ise şöyle anlattı:

"İlk olarak, yaklaşık 110 yıllık bir geçmişi olan Aşık Veysel'in sazı bana ulaştı. Yaşlı bir amcamız getirmişti, 'bu rahmetli amcamın (Aşık Veysel) sazıdır, Aşık Veysel bu sazı uzun yıllar çaldı daha sonra babama hediye etti, benim torunum da bunu çalamıyor bunun yerine bana dut oyması ver ben de bunu size vereyim' dedi. Ben de amcanın istediği bağlamayı verdim ama bana verilen sazı 2 yıl boyunca kılıfından çıkartmaya cesaret edemedim. Daha sonra açtım bir baktım bağırsak telleri vardı, sazın sesi çok güzeldi. Aşık Veysel'in sesinin bu bağlamada olduğunu düşünüyorsunuz. Bu bende ayrı bir heyecan yarattı ve ilk bağlamamı da almış oldum. Tabii bunun Aşık Veysel'in olması bende ayrı bir mutluluk oluşturdu." 

Eski bağlamalarla konser veriyor

Şentürk İyidoğan, atölyesinde muhafaza ettiği Aşık Veysel, Aşık Davut Sulari ve Müslüm Ağbaba gibi ünlü halk ozanlarına ait bağlamalarla onların eserlerini seslendirerek zaman zaman konser veriyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.