'Atme'deki sivil ölümleri inceliyoruz'

'Atme'deki sivil ölümleri inceliyoruz'

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Smith, 'Atme civarındaki sivil ölümlere yönelik haberlerin farkındayız ve konuyu inceliyoruz' dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Elissa Smith, “Atme civarındaki sivil ölümlere yönelik haberlerin farkındayız ve konuyu inceliyoruz” dedi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) öncülüğünde DAEŞ ile mücadele kapsamında oluşturulan Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Görev Gücü (CJTF-OIR), dün, Halep civarına 11 Ağustos'ta planlı bir hava saldırısı düzenlendiğini ve bu alanın Atme bölgesini de kapsadığını kaydederek, konuyu üstlenmişti.  

AA muhabirinin Atme’deki sivil kayıplara yönelik sorusunu yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Smith, savaşla ilgili olmayan kayıplara yönelik tüm haberleri ciddi şekilde ele aldıklarını ve kendilerine ulaşan her bir bilgiyi araştırdıklarını söyledi.

Smith, “Bu noktada, Atme civarındaki sivil ölümlere yönelik haberlerin farkındayız ve konuyu inceliyoruz” diye konuştu.

"Atme’deki sivil ölümler dikkate alındığında, koalisyon olarak hedefleri belirlemede bazı sorunlar mı yaşıyorsunuz" şeklindeki soru üzerine de Smith, sivil ölümlerin önüne geçmek veya bunları en aza indirmek için hedefleri tespit sürecinde çok titiz standartlar uyguladıklarını, bunlar arasında, görevlerin gerekliliklerine uygun silahların seçilmesinde uygun istihbarat analizleri yapılmasının da yer aldığını dile getirdi.   

Suriye'nin Atme kasabasında, önceki gün akşam, Ceyş-ul Sunne ve Nusra Cephesi'ne ait karargâh ve silah üretim atölyelerini hedef alan saldırıda, sivil yerleşim yerleri de isabet almış, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu siviller de hayatını kaybetmişti. 

'Derin kaygı duymaya devam ediyoruz'

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, koalisyon güçlerinin Atme bölgesinde gerçekleştirdiği hava saldırılarında sivillerin hayatlarını kaybettiği haberlerine ilişkin, "Herhangi bir potansiyel sivil ölümleri noktasında derin kaygı duymaya devam ediyoruz" dedi.

Kirby'e günlük basın toplantısında ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) öncülüğünde DAEŞ ile mücadele kapsamında oluşturulan koalisyon güçlerinin Atme bölgesinde gerçekleştirdiği saldırı sonucu sivillerin hayatını kaybettiği yönündeki haberler soruldu.

Atme üzerine yapılan haberleri gördüğünü söyleyen Sözcü Kirby, "Herhangi bir potansiyel sivil ölümleri noktasında derin kaygı duymaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Konuya dair saldırı detayları için Pentagon'a yönlendiren Kirby, saldırı sonucunda kaç sivilin öldüğüne dair bir bilgisi olmadığını söyledi.

"Koalisyon güçlerinin saldırı yapılacak noktaya nasıl bir istihbarat sonucunda karar verdiği" sorusuna cevap vermek istemeyen Sözcü, "Genel olarak şunu söyleyebilirim ki kimse, sivillerin güvenliğini ABD'den, ABD ordusundan, genel olarak koalisyon güçlerinden, çünkü sadece ABD uçakları yok, daha fazla ciddiye almaz" ifadelerini kullandı.

Koalisyon ülkerininin sivil ölümlerini engellemeye çalıştığını belirten Sözcü, "Bu elbette Suriye ve Irak'ta kendisini sivilleri öldürmeye adamış ahlaksız bir şiddet güden DAEŞ'in hedefi değildir" şeklinde kaydetti.

Konuyla ilgili AA'ya konuşan Pentagon'dan bir yetkili ise yanlışlıkla sivil ölümlerine yol açmamak için koalisyon güçlerinin çok dikkatli olduklarını belirterek, "Bu çok zor bir süreçtir, (koalisyon) hedef seçimi konusunda, sivilleri yanlışlıkla öldürme hususunda risk almamak suretiyle, çok dikkatli oluyor" dedi.  

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.