Atatürk'e göre din anlatımı! Allah aşkına böyle bir başlık olabilir mi?

Atatürk'e göre din anlatımı! Allah aşkına böyle bir başlık olabilir mi?

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı da tepki gösterdi

Risale Haber-Haber Merkezi

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, "Türk eğitim sisteminin temel meselesi Kemalist resmi ideolojidir" dedi.

Çocuklar için düşünmediğimizi, onlar için çalışmadığımızı belirten Alçı, "Ben bu ülkedeki tartışma seviyesinden ve kısır düşünce ortamından utanç duyuyorum! Bakın güya okullardaki müfredat değişikliğiyle ilgili bir konu var. Siz hakikaten bu konu etrafında konuşanların özsel olarak çocukların eğitim seviyesini yükseltmeyi gözettiğine inanıyor musunuz? Öyle olsa ideolojik gözlüklerden sıyrılma ihtiyacı duyarlardı, ama nerede... Öyle olsa bu değişiklikleri en azından kafalarındaki hapishanelerden kurtularak inceleme çabasına girerlerdi, ama nerede" şeklinde yazdı.

"Türk eğitim sisteminin temel meselesinin Kemalist resmi ideoloji" olduğuna dikkat çeken Alçı, “Atatürk ilke ve inkılaplarına göre din anlatımı” başlıklı müfredata da tepki gösterdi.

Alçı'nın ilgili yazısı şöyle:

"Eğitim bu ülkenin en büyük sorunu. Ve AK Parti iktidarları döneminde en az el atılmış konu. Bahsi dahi geçse hemen homurdanmalar başlıyor. Yahu neyi koruma içgüdüsü bu? Sanki eğitim karnemiz iyi de onu mu bozmayalım? Zaten sonuçlar ortada, bir değişim ama köklü, hakiki bir değişim şart, çocuklarınıza hiç mi acımıyorsunuz?

Eğitim sistemi baştan aşağı Kemalist ideolojiden arındırılmalı

Şimdi birçok dersin müfredatında değişiklik yapılıyor. Bazı kelimeler üzerinden kıyamet koparılmaya başlandı. “Atatürk” unutturuluyor, “cihat” anlatılıyor, vs. vs...

Halbuki Türk eğitim sisteminin temel meselesi Kemalist resmi ideolojidir. Baştan aşağı bundan arındırılması gerekir sistemin. Bu Atatürk’ü unutturmak demek değil, aksine bilimsel, objektif kriterlere göre Atatürk’ü yerli yerine koymak demek. Kemalizm de olamaz, onun yerine muhafazakârlık ya da İslamcılık da ikame edilemez. Eğitimin resmi ideolojisi olmamalıdır.

Öte yandan tartışmalar gerçeği yansıtmıyor. Resmi ideoloji yerli yerinde duruyor. Yapılan değişiklik temele dokunmuyor ki! 1739 sayılı Milli Eğitim kanununda hiçbir değişiklik yapılması planlanmamış. Onunla ilgili bir farklı düzenleme söz konu değil. Anayasa’nın 24. ve 42. maddeleri zaten aynen duruyor. Köklü bir değişim için bunlar üzerinden bir tartışma yapmamız gerekir, ama Kemalist refleks hiçbir şeyi tartıştırmıyor.

“Atatürk ilke ve inkılaplarına göre din anlatımı” Allah aşkına böyle bir başlık olabilir mi?

Bazı olumlu düzenlemeler var. Kadına şiddetin programa girmesi, pozitif ayrımcılık, toplumsal temsil gibi başlıkların açılması, obezitenin konu olarak yer alması güzel. Söylendiği gibi Atatürk çıkmıyor. Atatürk her başlığın içinde vardı, din ve ahlak kültürü, müzik, resim derslerinde de Atatürk başlığı vardı “Atatürk ilke ve inkılaplarına göre din anlatımı” gibi. Allah aşkına evrensel kriterlere göre böyle bir başlık olabilir mi? Bunlar hafifletilmiş. Ama yeterli değil.

Tutturmuşlar “cihat” diye. Cihat dini terminolojide olan ve son zamanlarda terör örgütlerinin elinde içi boşaltılan bir kavram, yok gibi davranmak yerine doğrusunu anlatmak amaçlanmış. Sanki DEAŞ’ı meşrulaştırmak için konmuş gibi sapık bir itiraz sergileniyor bu başlık açıldı diye...

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum