Atatürk vesayetinin de sonuna geldik

Atatürk vesayetinin de sonuna geldik

Gülay Göktürk, Atatürk vesayetinin de sonuna gelindiğini söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Bugün gazetesi yazarı Gülay Göktürk, Atatürk vesayetinin de sonuna gelindiğini söyledi.

Atatürk zamanındaki muhalifler siyasilerin Atatürk'ü kutsallaştırmadığını ifade eden Göktürk, "Atatürk'ün şu ya da bu icraatına karşı olmak, hatta muhalif bir siyasi hareket oluşturmak şimdiki gibi akıl almaz bir şey değildi o zamanlar. Nitekim 2. Grup'un yaptığı buydu. 2. Grup mensupları Atatürk'ü anti demokrat, anti liberal buldukları her noktada eleştirmişler, siyasi mücadele vermişlerdi" dedi.

Ölümünden bu yana hakim olan "zihinsel vesayet" yüzünden, on yıllarca bütün siyasi tartışmaların "Atatürk demişti-dememişti" düzeyinde yürütmek zorunda kalındığını vurgulayan Göktürk, "Öyle bir psikolojik ortamdı ki bu, biri çıkıp 'söylese ne olur, söylemese ne olur' dese, hemen ardından, 'Zaten Atatürk de 'hiç kimsenin fikirlerini tabulaştırmayın' demişti' diyerek söylediklerinin meşruiyetini yine ona referans yaparak sağlamaya çalıştı" şeklinde yazdı.

İfade ettiği dönemin artık sonuna gelindiğine dikkat çeken Göktürk, yazısını şöyle sürdürdü:
"Ben artık bu dönemin de sonuna geldiğimizi düşünüyorum. Yaşadığımız büyük transformasyon, sadece askeri vesayeti değil vesayetin her türlüsünü, bu arada Atatürk'le ilgili zihinsel vesayeti de zayıflatarak bizi düne göre daha özgür düşünceli bireyler haline getirdi. Şunu diyebiliriz ki, Dersim tartışması bütün diğer faydalarının yanı sıra; Atatürk'ü ele alışımızın normalleşmesi bakımından da çok faydalı bir tartışma oldu."