Atatürk 'Nakşibendlik yok edilsin' emri vermiş

Atatürk 'Nakşibendlik yok edilsin' emri vermiş

M.Kemal'in, Nakşibendi tarikatının yok dilmesi emri verdiği ortaya çıktı

Risale Haber-Haber Merkezi

Menemen'de yaşanan olayı konuşan M.Kemal'in, Nakşibendi tarikatının yok dilmesi emri verdiği ortaya çıktı.

Zaman yazarı Ahmet Turan Alkan, Dersim'de devletin niçin gereğinden fazla haşin ve nisbetsiz güç kullandığını anlamak için, Menemen'de vukubulan Kubilây hadisesinin pek bilinmeyen bir yönüne eğilmekte fayda olduğunu belirtti. Alkan, 7 Ocak 1931 Çarşamba günü yapılan toplantıyı hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Atatürk, Başvekil İnönü, Meclis Başkanı (General) Kâzım Özalp, Dahiliye Vekili Şükrü Kaya, Milli Savunma Vekili Zekai ve II. Ordu Komutanı Fahrettin Altay Çankaya Köşkü'nde bir araya gelerek iki hafta önce Menemen'de vukubulan irtica olayını görüştüklerini belirten Altan, Fahrettin Altay'ın kitabında geçen görüşme notlarını köşesine taşıdı.

Atatürk, olayda Menemen halkının seyirci kaldığını ve "hepsinin müttehim" olduğunu ifade ediyor. Bir çok kişinin "Divanıharbe" gönderilmesi talimatını veren Atatürk, sözü Nakşibendiliğe getirir ve şu emirleri verir:

"Bunlara müsamaha etmek doğru değildir. Kumandanlar bilmelidir ki bu tarikat yok edilecektir, siyasi tertibat aranacaktır. Hiçbir yerde kutup ve kutbülektap bırakılmamalıdır. İdam cezasını Meclis tasdik etsin."

Yazının tamamı için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.