Atatürk ile milletvekilliği yapan Hasan Basri Çantay: Said Nursi haklıymış!

Atatürk ile milletvekilliği yapan Hasan Basri Çantay: Said Nursi haklıymış!

Milletvekili, öğretmen, gazeteci, politikacı, fikir ve din adamı, Kur'an-ı Kerim müfessiri Hasan Basri Çantay, vefat yıldönümünde anılıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) birinci dönem Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Çantay, vefat yıldönümünde anılıyor.

1887'de Balıkesir'de dünyaya gelen Çantay, 3 Aralık 1964'te Balıkesir'de Rahmet-i Rahman'a kavuştu.

Çantay'ın Bediüzzaman Said Nursi ile bir çok kez görüşmesi olmuştu. Bu görüşmeyle ilgili daha sonraki pişmanlığını Mustafa Barçın şöyle anlatmıştı:

BİZLER BİRAZ DA KORKUYORDUK BEDİÜZZAMAN ÇOK PERVASIZDI

"Geçmiş günlerde ben Balıkesir'de Hasan Basri Çantay'ı ziyaret etmiştim. Merhum Çantay, 'İlk mecliste Bediüzzaman Said Nursi ne kadar haklıymış, biz hocalar Üstad Bediüzzaman'ı desteklemedik ve yalnız bıraktık. Biz hocalar Bediüzzaman biraz fazla gidiyor, diye kendilerine mani olmaya çalışmıştık. Kendilerini durdurmak için, aman fazla ileri gitme diyerek, ceketinin eteğini çekmiştik. Bizler biraz da korkuyorduk. Bediüzzaman çok pervasızdı. Hiç kimseden çekinip korkmuyordu. Ama yıllar geçince Bediüzzaman'ın ne kadar haklı olduğunu gördük, bizlere hakkını helâl etsin" dedi.

HOCALAR BENİM OTUZ SENE EVVEL SÖYLEDİKLERİME YENİ GELMİŞLER

Merhum Doktor Barçın, ağabeyi Mustafa Barçın'dan duyduğu bu hatırayı Emirdağ'ında Üstad Bediüzzaman'a anlattığı zaman, Bediüzzaman "Maşaallah, maşaallah demek hocalar benim otuz sene evvel söylediklerime yeni gelmişler, madem öyledir, ben de onlara hakkımı helâl ediyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.