Atatürk heykeline para harcayacağınıza...

Atatürk heykeline para harcayacağınıza...

Taraf yazarı Altan, Atatürk heykellerine harcanan paranın köylere harcanması durumunda depremle ortaya çıkan sonucun farklı olabileceğine dikkat çekti

Risale Haber-Haber Merkezi

Taraf yazarı Ahmet Altan, Atatürk heykellerine harcanan paranın köylere harcanması durumunda depremle ortaya çıkan sonucun farklı olabileceğine dikkat çekti:

Osmanlı'nın 1299'da kurulduğunda da deprem bölgesindeki köylülerin kerpiç evlerde oturduğunu günümüzde de aynı tip evlerde oturduğunu belirten Altan, "Yapılan hiçbir değişiklik, o köylülerin hayatını da ölümünü de değiştirmedi. Niye yaptık peki biz onca şeyi, kimin için yaptık?" dedi.

Aydın geçinenleri eleştiren Altan, Atatürk heykellerine harcanan paranın köylere harcanması durumunda sonucun farklı olabileceğine dikkat çekti:

"Önce cumhuriyet”, “önce laiklik”, “önce vatan” diye bağıranlar, “demokrasi gelirse ne olacak, memleket bölünecek” diyenler, gidin şimdi bunları Elazığ köylülerinin parçalanmış bedenlerine anlatın.
Demokrasi, insanın her şeyden daha önemli ve kutsal olması anlamına gelir, demokrasi olsaydı, Meclis lojmanlarına, orduevlerine, memur kamplarına, Atatürk heykellerine harcadığınız parayı Elazığ köylerine harcamak zorunda kalırdınız, kerpiç evlerin içinde sabaha karşı yıkılan duvarların altında ezilerek ölmezlerdi.

"Keyfinizce yağmalayıp paylaştığınız paraların, silahlara savurduğunuz paraların, gösterişe harcadığınız paraların hesabını size sorarlardı demokrasi olsaydı, “burada bu derme çatma kerpiç evler dururken o paraları nereye harcıyorsun” diye sorarlardı.

"Sizin hayatlarınız, şaşaanız, debdebeniz, köylülerin hayatından besleniyor.
Onun için istemiyorsunuz demokrasiyi, onun için istemiyorsunuz eşitliği.
İmparatorluk yaptınız, meşrutiyet yaptınız, cumhuriyet yaptınız, laiklik yaptınız, inkılâp yaptınız, darbe yaptınız.
Niye hiçbiri o köylülerin işine yaramadı?
Niye ölüyor onlar, neyin eksikliği öldürüyor onları?
Bir düşünün Allahın cezaları, bir düşünün.
 
Ahmet Altan'ın yazısı için TIKLAYINIZ