ASKİ, kalitesiz borulara geçit vermiyor

ASKİ, kalitesiz borulara geçit vermiyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, bünyesinde bulundurduğu modern araçlara sahip boru test laboratuarıyla, altyapıda kullanılan boruların kalitesini test ederek altyapıda kalitesiz boruların kullanılmasına geçit vermiyor.

ASKİ ile iş yapan firmaların ve altyapılarını kendi döşeyen kooperatiflerin kullandığı boruların testleri, 2010 yılından beri, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılıyor. Kullanımından önce sahadan rastgele seçilen numunelerden, testleri olumlu sonuçlananların kullanımına izin veriliyor, testlerden geçemeyen borular ise iade ediliyor. Yetkililer, bu testlerin ASKİ’de yapılmasının, maliyet ve zaman açısından kayıpları en aza indirdiğini vurguladılar.

ÜRÜNÜN KALİTESİ ÜZERİNE OLUMLU ETKİ

Başta ASKİ olmak üzere diğer kuruluşların kullandığı her türlü altyapı borusunu test edebilen Boru Test Laboratuarı'nın yetkilileri, laboratuarın devreye alınmasının, daha ilk yılında ürünün kalitesi üzerine olumlu etki gösterdiğini söylediler. Yetkililer, PE içme-kullanma suyu ile kanalizasyon borularının laboratuarda, "iç basınç testi, erime akış hızı, mfr testi, yoğunluk testi, kopma uzaması testi, çember rijitliği testi, halka esnekliği testi" gibi aşamalardan geçerek sıkı bir kontrole ve incelemeye tabi tutulduğunu belirttiler. Yetkililer, testlerin, üretici firmalar için kalitesiz boru üretme adına caydırıcı olduğunu, böylece boru üretiminde hurda ve standart dışı polietilen malzeme kullanımının zamanla azaldığını ifade ettiler.

TEST MERKEZİ, TÜM KAMU VE ÖZEL SEKTÖRE AÇIK

Test faaliyetinin, ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından tüm kamu ve özel sektörü de içine alacak şekilde genişletilerek uygulandığını belirten yetkililer, laboratuarın, tüm üretici ve tüketicilerin hizmetine açık olduğunu söylediler. Laboratuarda, yurt içi ve yurt dışından gelen test taleplerinin karşılandığına da dikkat çeken yetkililer, yapılan deneylerin kalitesinin, iç ve dış kalite kontrol uygulamalarıyla sağlandığını, kapsamı uyan laboratuarlarla karşılaştırma ve yeterlilik deneyleri yapılarak sonuçların kalitesinin güvence altına alındığını belirttiler.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.