Askerlik kaç ay oldu?

Askerlik kaç ay oldu?

Değişen askerlik sistemine göre bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getirmek adına askerlik sitemi yeniden düzenlendi.

Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesi üzerine asker adayları askerlik süresinin kaç ay olduğunu merak ediyor. Askerlik süresini 6 aya kadar indiren yeni askerlik sistemini kalıcı hale getirmek adına yeniden düzenlenen sistemde askerlik süreleri ve detayları, İşte detaylar.

Askerlik süresi kaç ay oldu?

Yeni sistem ile zorunlu askerlik 6 ay oldu. Zorunlu askerliğin ardından isteyenler, 6 ay daha maaşlı olarak askerlik yapabilecek. Yedek subay ve astsubaylar için askerlik süresi 12 ay olacak. Bedelli askerliğin kaç lira olacağı ise memur maaş katsayısı esasına göre belirlenecek. Ücretin iki katına kadar artırılmasına ya da yarısına kadar azaltılmasına Cumhurbaşkanı karar verebilecek. Ayrıca bedelli ücreti 35 bin TL civarında. Bedelli askerlik yapanlar bir ay temel eğitim alacaklar. Bedelli için her yıl 145 bin kişilik kontenjan olacak. Başvuru sayısının çok olması durumunda kura çekilerek bedelli adayları belirlenecek. Üniversite mezunlarıyla ilgili 'yedek subaylık uygulaması devam edecek. Yüksekokullardan mezun olanlar için de 'yedek astsubaylık getirilecek.

Bedelli askerlik nedir?

Türkiye'de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerliğe alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamadır. Uygulamanın dayandırıldığı gerekçeler ordunun ve devletin maddi ihtiyaçları ve bireylerin işlerini kaybetmemeleridir. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar kılınmıştır.

Haber Türk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.