Askerî alanlar şehir dışına çıkarılsın
Van'da Hacıbekir Kışlası yakınında ailesiyle piknik yaparken kafasına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden 16 yaşındaki Canan Saldık'ın babası 9 ay sonra sessizliğini bozdu
Evladının öldüğünü duyduğunda beyninden vurulmuşa döndüğünü anlatan Selim Saldık, "Benim canım yandı. Başka canların yanmaması için askeriyenin şehir dışına çıkması lazım." diye konuştu.
Van'da Hacıbekir Kışlası yakınlarında ailesiyle piknik yaparken kafasına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden 16 yaşındaki Canan Saldık'ın babası ilk kez konuştu. Kızının ölümünden 9 ay sonra ilk defa sessizliğini bozan baba Selim Saldık, gözyaşları içinde evladının öldüğünü duyduğunda kendisinin de beyninden vurulmuşa döndüğünü anlattı. Başka canların yanmaması için askeriyenin şehir dışına çıkmasını isteyen Saldık, davanın sonuna kadar takipçisi olacağını söyledi. Selim Saldık, atış alanlarının atış yapmaya uygun olmadığı ile ilgili bilirkişi raporlarına dayanarak 100 bin liralık maddî ve manevî tazminat davası açmaya hazırlandıklarını ifade etti. Baba Saldık, eşi Nuran Saldık'ın, Canan ve diğer kardeşleriyle babasına gittiğini ifade ederek olay anını şöyle aktardı: "Canan'ın dedesi birkaç yıl önce ölmüştü. O yüzden eşim çocuklarla babasının evini ziyaret ettikten sonra mezarlığa gidecekti. Bunun için mezarlığa daha yakın olan akrabamız Ziynet Şan'ın evine gitmişler. Mezarlığa gitmeden önce evin önünde küçük bir piknik yapmaya karar vermişler. Ağaçların altında hep birlikte oturup piknik yapmışlar. Daha sonra mezarlığa gitmek için harekete geçmişler. Oturdukları yerden ilk önce Canan kucağındaki 1,5 yaşındaki kız kardeşi Nisanur ile birlikte ayağa kalkmış. Canan kalkar kalmaz Nisanur'la birlikte yere düşmüş. Hemen kızının üstüne atlayan eşim ne olduğunu anlamaya çalışmış. Elini kızının ensesinin altına koyduğunda ise Canan'ın vurulduğunu anlayıp feryat figan etmiş."
Canan'ın vurulduğu anda en yakınında bulunan amcasının gelini Ziynet Şan da halen olayın şokunda olduğunu aktardı. Canan vurulduktan sonra olay yerine birçok kişinin geldiğini söyleyen Şan, "Tarlada çalışan çiftçiler de geldi. Onlar, 'Biz de sabahtan beri tarlada çalışıyoruz. Birçok kurşun bizim tarlalara da geldi.' dedi." ifadelerini kullandı. Şan, kendi evlerinin kışladan yaklaşık 2 bin 700 metre uzakta olduğunu belirterek, bazı kurşunların kendi evlerini geçerek 200 metre ilerisindeki bir eve de isabet ettiğini dile getirdi. 16 yaşındaki Canan Saldık'ın Hacıbekir Kışlası'ndan gelen bir kurşunla hayatını kaybetmesinden sonra Van Askerî Mahkemesi'nde görülen davanın gerekçeli kararında ilginç tespitler yer aldı. Mahkeme, Bixi marka makineli tüfeğin 5 numaralı atış görevi sırasında olayın yaşandığını kayıtlara geçirdi. Ancak bu olaydan sanıkları sorumlu tutmadı ve 25 Şubat'ta tahliye kararı verdi. Olayın meydana geldiği 21 Temmuz 2010'da Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda görevli olan Albay Ertan Yıldız, savunmasında şu ifadeleri kullandı: "Kazanın yaşanmasında asıl sebep, kişisel kusurdan ziyade atış alanının, şehrin genişlemesi yüzünden meskûn mahal içinde kalmasıdır. 10 ilde görev yaptım, uygun bir atış alanı görmedim."
Zaman
