​Asırlık Er-Rızk Camii'nin taşınması için Hasankeyf esnafı yeni yerleşkeye taşınıyor

​Asırlık Er-Rızk Camii'nin taşınması için Hasankeyf esnafı yeni yerleşkeye taşınıyor

Batman'ın tarihi antik kenti Hasankeyf'te bulunan Er-Rızk Cami'nin taşınması işlemleri için çalışmalar sürürken Hasankeyf esnafı da yeni yerleşkeye taşınıyor.

Batman'da tamamlanma aşamasına gelen Ilısu Barajı altında kalacak antik kent Hasankeyf ilçesinde tarihi eserlerin taşınması çalışmaları hızla devam ediyor. Asırlık Er-Rızk Camii'nin taşınması için Hasankeyf'in tarihi çarşısı olan Kale Sokağı'ndaki esnafın yeni yerleşkeye taşınması bekleniliyor.

Esnafın taşınması için verilen süre bu akşam saat 18.00'de son bulurken bazı esnaflar tamamen taşındı bazı esnaflar ise yeni yerleşkede kendilerine yer verilmediğinden taşınamadı. Esnafın taşınması esnasında şantiye alanına dönüşen Kale Sokağı ise son yerli ve yabancı turistleri ağırladı.

Hüzün ve acı dolu anların yaşandığı Kale Sokağı'nda taşınmak için hummalı çalışan esnafın yanı sıra gideceği bir yeri olmayan esnaf çaresizce bekleyişi sürerken yerli ve yabancı turistler ise sokağın son görüntülerini alabilmek için telefon ve fotoğraf makinalarıyla görüntü almaya çalıştı.

"Hasankeyf'in son halini görmek için buraya geldik"

Tarihi Hasankeyf ilçesi sular altında kalmadan son bir defa ailece gezmek için geldiklerini dile getiren vatandaşlardan Ferit Orgo, "Batman merkez Çevrimova Köyünde oturuyorum. Hasankeyf'in bozulduğunu öğrendik. Hasankeyf'in son halini görmek için buraya geldik. Hasankeyf eskisi gibi değil yıkılıyor. Gönül isterdi ki bu tarih yıkılmasın. Ama elden bir şey gelmiyor. Şu anda tarihi yıkıyorlar. Daha tam olarak yıkılmadan İstanbul'dan gelen kardeşlerimle beraber Hasankeyf'i görmek için geldik. Tarih yıkılmadan önce son bir kez görmek istedik. Kale Sokağı için bugün son gündür. İşte Hasankeyf'in son hali gözler önündedir." dedi.

"Tarihi Hasankeyf'te son saate kadar çalışacağız"

Kale Sokağı esnaflarından Tahir Talayhan, tarihi Hasankeyf'te son saate kadar çalışacaklarını aktardı. Talayhan, "Saat 18.00'e kadar burayı boşaltmamız gerekiyor. Bundan sonra yeni yerleşim alanına taşınacağız. Birkaç ay sonra yeni Hasankeyf'te yerimizi kuracağız. Yeni yerimize bir çekidüzen verip yeni yerleşkede işimize devam edeceğiz. Tarihi Hasankeyf'te son saate kadar çalışacağız. Bu gün eski çarşı denilen Kale Sokağı esnafı komple boşalttıktan sonra eşyalarımızı toplayıp yeni yerleşim alanına geçeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Yeni yerimizin sıkıntıları var"

Duygusal anlamda yoğun duygular içerisinde olduklarını belirten Kale Sokağı esnaflarından Abdülkerim Argın, "Çocukluğumuzun geçtiği yerler artık yok. Top oynadığımız arkadaşlarımızla zaman geçirdiğimiz yerler maalesef şu an yıkılıyor. Tabi bu bizim için zor bir durum. Bunu kelimelerle anlatmak mümkün değil. Yeni yerimiz var ama yeni yerimizin sıkıntıları var. Daha hazır değildir. Evlerimiz de tam anlamıyla hazır değildir. Bir sürü sıkıntı var şu anda giderilmiş değil. Var olan sıkıntıların bir an önce giderilmesini istiyoruz. Yeni yerleşim alanına gideceğiz ama eksikler bir an önce giderilirse iyi olur. Sıkıntılar bellidir tespit de edilmiş ama maalesef üzerinde pek fazla durmuyorlar. Vatandaş olarak yetkililerden beklentimiz bir an önce sıkıntıları gidermeleri ve insanlara yaşam alanı oluşturmalıdırlar." şeklinde konuştu.

Psikolojik olarak taşınmaya hazır olmadıklarını aktaran Argın, "Yaşananlar zor şeyler. Bunlar isteğimizle yaşadığımız şeyler değildir. Bizim şu anki durumumuz kişisel fikrimiz değildir. Tamamınla bizi yönlendirerek yaptıkları şeylerdir. Yaşadıklarımız zor şeyledir." dedi.

"Mağduriyetimiz giderilmedi ne olacağını da bilmiyoruz"

Hasankeyf ilçesinde 38 yıldır vergi vererek esnaflık yaptığını dile getiren Süleyman Sevim, Kılıç (Zehriye) köyünde ikamet ettiği için yeni yerleşkede hak sahibi olamadığından mağdur olduğunu söyledi.

Sevim, "Hasankeyf'te 38 senedir esnafım. 38 sene boyunca vergimi hep ödemişim. Esnaf kefalet ve bütün kuruluşlara gereken ödemelerimi yapmışım. Buna rağmen Hasankeyf'te hak sahibi olamadık. Mağduriyetimiz giderilsin diye 3-4 defa toplantılara çağrıldık ancak sorun çözülemedi. Tüm yetkililer bizi mağdur etmeyeceklerin vaadini verdiler. Son günlerde gelip dükkânlarımızı ölçtüler. Yeni Hasankeyf'te dilekçe vermemizi istediler. Dilekçelerimizi verdik. Bizi çağırıp dükkan teslim etmelerini beklerken bize verilecek dükkânlar için ihale yapılmış ve her yerden ihaleye katılanlar vardı. Bizi mağdur etmeyeceklerini söylemişlerdi ancak yine mağdur edildik. Bütün yetkililerden rica ediyorum, mağduriyetlerimizi giderin. Bu gün son gündü. Bu eşyalarımızı nereye taşıyıp nereye gideceğiz. Lütfen bize bir yol gösterin. Mağduriyetimiz giderilmedi ne olacağını da bilmiyoruz. Son çare eşyalarımı Dicle Nehri kenarına bırakacağım. Bundan başka da hiçbir şey yapmam." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.