Asırlık değirmen teknolojiye direniyor

Asırlık değirmen teknolojiye direniyor

Yozgat'ın Çekerek ilçesindeki asırlık su değirmeni, teknolojik gelişmelere rağmen buğday öğütmeyi sürdürüyor

Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Karahacılı köyündeki asırlık değirmen teknolojiye adeta meydan okuyor.

Yaklaşık 100 yıl önce kurulan ve çarkı 1 kilometre ötedeki dereden açılan kanalla getirilen suyla dönen değirmen, teknolojik gelişmelere rağmen köylülerin buğdayını öğütmek üzere dönmeye devam ediyor.

Tarihi değirmenin çarkını yarım asırdan fazladır döndürmeyi sürdüren 67 yaşındaki Abdullah Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 yıl önce kurulan su değirmeninin sorunsuz şekilde görevini yaptığını söyledi.

Değirmenin babasından kaldığını anlatan Uzun, ''Bu değirmen dedemden babama, ondan da bana kaldı. 100 yıl önce köyümüzde değirmen yokken köylüler tarafından yapılmış. Dedem de taşını ve çarkını alarak bu değirmeni çalıştırmaya başlamış. Dedem ve babamdan sonra şimdi de ben değirmenin taşını döndürüyorum" dedi. 

Çiftçilikle de uğraştığını aktaran Uzun, şöyle konuştu: 

"Her sabah erkenden gelip değirmeni açıyorum. Yılın 10 ayı değirmen çalışıyor. Civar köylerden gelen buğdayları her gün burada öğütüyorum. Köylüler burada öğütülen unla evlerinde ekmek yapıyor. Ben de geçimimi bu değirmen sayesinde sağlıyorum. Su olduğu takdirde bu değirmen çalışır. Baba yadigarı tarihi su değirmenini ömrüm yettiği sürece çalıştırmaya devam edeceğim. Tek korkum benden sonra bu değirmenin taşını döndürecek kimsenin olmaması." 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.