Asıl Gündem

Ülke gündemi sık değişiyor. İnsan takip etmekte zorlanıyor. Yeni gündemler karşısında insanlar çoğu zaman ümitsizliğe kapılıyor. Bu ümitsizlikler kişilerin günlük hayatlarına olumsuz bir şekilde yansıyor. Toplumda bir tedirginlik havası hakim. Bu havadan en çok etkilenenler de çocuklar sanırım. Bugün gündem oluşturanlar yarın gittiklerinde ne olacak? Çocuklara nasıl bir gündem kalacak? Bir ay önceki gündemi çoktan unutmuşken gelecek yıllara hangi gündemler kalacak? Bana kalırsa hiçbiri kalmayacak. Onun için kendimizi bu boş gündemlerden uzak tutamıyorsak bari çocuklarımızı tutalım. Ya da çocukları asıl gündeme yönlendirelim. Sonu ölüme varan bir hayatın asıl gündemi geçici olamaz. Çünkü ölüm var. Ahiret var. Gündem buna göre oluşturulmalı. Çocuklar buna göre yetiştirilmeli. Asıl gündem imanı kurtarmak olmalı. Çocuklar asıl gündemle yetişirse geçici gündemlerin etkisinde kalmazlar. Olaylara iman gözlüğüyle bakıp geçici gündemleri daha iyi okuyabilirler.

***

Okullarda havaların ısınmasıyla çeşitli geziler düzenlenir. Gençler iki üç günlük gezilere gülerek eğlenerek giderler. Kimileri mutlu olur, kimileri zevk almaz. Bu geziler eğitimin bir parçası olarak kabul edilir. Gençlerin sosyalleşmesi için gerekli görülür. Öğreticidir de aynı zamanda. Burada dikkat çekmek istediğim asıl konu biraz farklı. Hemen hemen herkes gençlere verilen eğitimden şikayetçi. Saygısızlığın diz boyu olduğu yönünde şikâyetleri her gün duyuyoruz. Liselerde olanlar olumsuz anlamda her gün gazete manşetlerinde. Sigara kullanmaları artık masum sayılıyor. Uyuşturucu kullanımı her gün artıyor. Ahlaki boyuta girmeye gerek bile duymuyorum. Her şey ortada. Gençlerimizi acilen toparlamaya ihtiyacımız var. Bunun önlemlerini almalı yetkililer. Şu an için uygulanan eğitimin, verilen değerlerin yetersizliği ortada. Hatta daha da kötüye gitmekte durum. Tüm bunlara dayanarak belki faydası olur diye küçük bir teklifim olacak. Bu gençlerimizi ders almaları amacıyla ayda bir mezar ziyaretlerine, cenaze namazlarına, hastanelere, hapishanelere götürüp gezdirsek. Yaşıtlarının başına gelenleri bu yerleri gezerek öğretsek. Daha ders verici olmaz mı? Bana kalırsa olur ama hemen ailelerden, yetkililerden itirazlar gelir büyük ihtimalle. Haber organları da “Çocuklarımızın psikolojisini bozuyorlar.” Diye ayağa kalkar. Ne kadar itiraz gelirse gelsin faydası olacaksa denemeye değer bence. Belki gençlerimizin asıl gündemi yakalamasına fayda sağlar.

***

Bir hafta içinde Bediüzzaman’ın iki güzide talebesini ahirete uğurladık. Her iki şahsiyet hayatları boyunca asıl gündemlerini yaşadılar. Bir ömür iman hizmetinde bulundular. Birçok insanın imanlarının kurtarılmasına vesile oldular. Her iki Ağabeyimize Allah’tan rahmet diliyorum. Hayatlarının hikâyeleştirilip/romanlaştırılıp gençlere okutulmasını Allah’tan niyaz ediyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.