Arılar, bitkilerin yapraklarını delerek erkenden çiçeklenmesini sağlıyor

Arılar, bitkilerin yapraklarını delerek erkenden çiçeklenmesini sağlıyor

Cenab-ı Hakkın kainata koyduğu düzen ve arılara yaptığı ilhamın bir başka özelliği daha keşfedildi

Arıların, bitkilerin çiçeklenmesinde rol aldığı çok uzun zamandır biliniyor. Yapılan yeni bir çalışma ise arıların yalnızca çiçeklenmeye değil, çiçeklenmenin süresine de etki ettiğini ortaya çıkardı. İsviçre’den bilim adamlarının yaptığı çalışma, arıların bitkilerin normalden bir ay önceye kadar çiçeklenmesini sağladığını belirledi. 

Arılar, normalde yeni çiçek açan bitkilerin polenlerinden beslenmek için ilkbaharın erken döneminde yuvalarından ayrılırlar. Bazı arılar ise diğer arılardan çok daha erken dönemde yuvalarından ayrılırlar. Bu erkenci arılar, bitkilerin çiçeksiz olduğu bu dönemde polenlerden yoksun kalırlar ve açlıktan ölürler. 

Bitkiler, arılar nedeniyle olması gerekenden daha erken çiçek açabiliyor

Yapılan araştırma, bitkiler çiçek açmadan yuvadan ayrılan bazı arıların bu duruma çözüm bulduğunu gösteriyor. İsviçre’deki ETH Zürih’den Consuelo De Moraes ve meslektaşları, işçi yaban arılarının bitkilerinin yapraklarında küçük delikler açarak bitkilerin normalden daha erken çiçek açmasına neden olduğunu keşfettiler. 

Araştırmacılar, bir dizi laboratuvar ve açık hava deneyinden sonra yaban arılarının yiyeceksiz kaldıklarında domates bitkilerinin ve siyah hardal bitkilerinin yapraklarında delik açma olasılıklarının yüksek olduğunu buldular. Arıların domates bitkisinin yaprağında açtığı delikler bitkinin 30 gün önce çiçeklenmesine neden olurken, siyah hardal bitkisinde yapraklarında açılan delikler bitkinin 16 gün önce çiçeklenmesini sağladı.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.