Arefe günü hangi dualar yapılır? Arefe günü edilecek dualar ve anlamları

Arefe günü hangi dualar yapılır? Arefe günü edilecek dualar ve anlamları

İslamiyet'te bayramdan önceki günlere arefe günü denilmektedir ve son derece önemlidir. Bu nedenle arefe günü yapılacak dualar da önem kazanmıştır. Arefe günü nasıl dua edilir?

23 Mayıs 2020 Cumartesi günü itibari ile Ramazan Bayramı Arefesi yaşıyoruz. Arefe, İslamiyet'te bayram önceleridir ve son derece önemlidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v); 'Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü tealänın kıymet verdiği bir gündür' buyurmuştur.

Dua, bir Müslümanın en önemli ibadetidir. Dua etmek Allah katında son derece kıymet verilen bir eylemdir. Allah'u Teala; 'Duanız olmasa ne ehemmiyetiniz var' diyerek Mü'minlere duanın önemini anlatmıştır. Bu nedenle Arefe günü dua etmek de son derece önemlidir. Peki Arefe günü yapılacak dualar nelerdir? Arefe günü duaları haberimizde..

Arefe günü edilecek dualar ve anlamları

Müslümanlar, yılın pek çok önemli ayında dua ederler. Dua, Cenab-ı Hak ile Müslüman'ın doğrudan bağlantısıdır. Bu nedenle dua etmek son derece önemli bir eylemdir. Arefe günü ise Ramazan Bayramı'ndan önce Allah'a oruçlu bir şekilde yakarış için son çaredir.

Arefe günü yapılacak dualar şunlardır;

Arefe günü içinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiği vurgulanıyor.

İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:

“Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”

İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:

“De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı.”

Arefe gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem buyurdular ki ‘ Arefe gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur. Aşure günü orucu ise yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olur.’

Arefe bayramı ve geceleri mümkünse 1001 kere

‘Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh’ İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır.

Resulullah (s.a.v) Arefe günü şu duayı okurdu:

‘Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran’

Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır.
Her kim bu duayı okursa büyük mükâfata nail olur.

Arefe gecesinde Resûl-i Ekrem Efendimiz arefe gecesinde şu duâyı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini beyân buyurmuştur.

"Sübhânellezi fi’s-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi’n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi’l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi’l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa’s-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa’l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi.”İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in, “ Duânın hayırlısı arife günü yapılan duâdır," buyurarak Peygamberlerin arife günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir.

"Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü’l-hamdü ve hüve alâ küli şey’in kadir."

Buhâri’de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre arife günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur.

"Allahümme’c’al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme’şrah li sadri ve yessir li emri…" - Allah’ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah’ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.