Araştırmacılara göre biber gazı yasaklanmalı

Araştırmacılara göre biber gazı yasaklanmalı

Bilim insanlarına biber gazına yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre kolluk kuvvetleri, sivillere müdahale etmeleri gereken durumda biber gazını kullanmamalı.

Dünyanın dört bir yanında protesto eylemlerinde biber gazının, özellikle de CS gazının sık sık kullanıldığı ekranlara yansıyor. Toronto Üniversitesi’nin Uluslararası İnsan Hakları Programı’nın (IHRP) açıklamasına göre biber gazlarının aslında kullanılmaması gerekiyor.

Günlük yaşamda biber gazı adı verilen göz yaşartıcı gazlar, sivil eylemlerde polislerin ve diğer kolluk kuvvetlerinin sık kullandığı bir yöntem olarak biliniyor. Rapora göre hükümetlerin bu gazları yasalarla kontrol altına alması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklaması gerekiyor.

Göz yaşartıcı gazlar kontrolsüzce kullanılıyor

Özellikle Hong Kong protestoları, İran’daki gösteriler ve ABD’deki Black Lives Matter eylemlerinde gördüğümüz göz yaşartıcı gazlar, alan etkili silahlar olarak kullanılıyor. Öte yandan uzmanların dikkat çektiği nokta gazın kendisi kadar, üzerinde bir düzenleme olmaması oldu.

Hong Kong gibi örneklerde barışçıl göstericilerin üzerine gaz sıkılması, gazların kontrol olmaksızın kullanımı, kapalı alanlarda ya da bu gazdan çok ağır şekilde etkilenebilecek kesimlerin de gaza maruz kalması raporun temelini oluşturuyor.

Uzmanlardan Vincent Wong, bu gazların kitle kontrolündeki en iyi yöntem olmadığını ve sürekli gaza maruz kalan kişilerin de solunum rahatsızlıklarına karşı daha hassas hale geldiklerini ifade ediyor. 

Göz yaşartıcı gaz problemi

Göz yaşartıcı gazların teknik olarak savaşta kullanılması yasaktır ancak sivil olaylarla müdahalede kullanılabilirler. Makalede de göz yaşartıcı gazların yasallığındaki karmaşıklık ele alınıyor. Bu gazların kullanımlarının kontrolü konusunda sorun yaşandığı dile getiriliyor. 

Ayrıca gazların genel olarak üretim, dağıtım ve kullanım şartları konusunda da bir görüş birliği olmadığı ve bu nedenle de yapılan ihlallerin ve istismarların yaptırımla karşılaşmasının zor olduğu belirtildi. 

Kanada’da daha önce göz yaşartıcı gazların kullanımının yasaklanması için kampanyalar yapılmıştı. Bunun da öncesinde UC Davis Biber Gazı Olayı adıyla bilinen olayda Amerikalı bir polis, kelepçeli olarak oturtulmuş göstericilere durduk yere biber gazı sıkarken bu olay büyük tartışma yaratmıştı. 

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.