Araplar'ın en büyük kütüphanesi dijital ortamda

Araplar'ın en büyük kütüphanesi dijital ortamda

Mısır'daki tarihi İskenderiye Kütüphanesi, Arap dünyasının en büyük dijital arşivi haline geldi. Kütüphanede, son 2 yüzyıla ait 20 bin belge bulunuyor.

Mısır'ın İskenderiye kentinde MÖ 3. yüzyılın başlarında kuruluğu bilinen antik İskenderiye Kütüphanesi'nin, ''Mısır'ın Muasır Hafızası'' adıyla kurduğu internet sitesinde son iki asıra ait sunduğu belgelerin sayısı 20 bini buldu.

''Mısır'ın Muasır Hafızası'' Birimi Başkanı Muhammed İzzet yaptığı yazılı açıklamada, Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın 1805'te Mısır valisi olarak atanmasından, 1981 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın öldürülmesine kadar geçen süreyi kapsayan sitenin 60 binden fazla fotoğraf, yaklaşık 20 bin belge, 1924 film, 1765 hutbe, 5014 araştırma tezi, 1061 nadir damga pulu, 942 nadir beyan, 292 adet kağıt ve madeni Mısır parası ile 19990 gazete küpürüne sahip olduğunu belirtti.

İzzet, okul sezonunun başlamasıyla birlikte ortaokul ve lisede okuyan öğrencilerin bu çalışmayı yakından tanımaları ve siteden eğitim esnasında daha etkin faydalanabilmeleri için eğitim programları düzenleyeceklerini kaydetti.

Açıklamada, ''Mısır'ın Muasır Hafızası'' sitesinin, Arap dünyasında son iki yüzyılı belgeleyen en büyük dijital kütüphanesi olduğuna işaret edildi.

Haber7