'Araplar bizi sattı-Türkler bizi sömürdü' sempozyumu

'Araplar bizi sattı-Türkler bizi sömürdü' sempozyumu

Bu coğrafyada çok oyunlar oynandı, coğrafyanın zaafları misyonerler, İngilizler ve diğer yapılar tarafından biliniyordu

15 ülkeden 38 akademisyen ve uzmanın katıldığı "Arap Hafızasında II. Abdülhamid ve Türk Arap İlişkileri" başlıklı uluslararası sempozyum Kütahya Dumlupınar Üniversitesi GSF Kırmızı Salonda açılış konuşmalarıyla başladı.

Üç gün boyunca alanında uzman tarihçi ve stratejisiler tarafından ele alınacak sempozyumda; Fas, Libya, Mısır ve Yemenin de aralarında bulunduğu akademisyen ve uzmanlar tebliğ ve görüşlerini paylaşacak.

Osmanlı Devletinin 34. Padişahı Sultan II. Abdülhamid Hanın vefatının 100üncü yıldönümünde; Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tavşanlı Belediyesi ve Tavşanlı Ticaret Odası, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Gelişim Stratejileri Araştırma Merkezi (KDPÜ GESAM) tarafından düzenlenen uluslararası sempozyum, GESAM Başkanı Doç. Dr. Bülent Cırık'ın açılış konuşmasıyla başladı.

Konuşmasında Sultan II. Abdülhamid'in hayatının, izlediği siyasetin ve Türk-Arap ortak hafızasında edindiği konumun önemine değinen Bülent Cırık, Sultan Abdulhamid'in düşüşünün bu coğrafyada çok acılara yol açtığını söyledi.

Cırık, Sultanın vefatının 100. Yılında bu coğrafyada Arap ve Türk milletleri üzerinde nasıl bir tesirinin olduğunun daha iyi anlaşıldığını, o dönemde gerçekleştirilen oyunların sonuçlarının hala günümüzde hissedildiğini ifade etti.

II. Abdulhamid'e karşı gerçekleştirilmesi planlanan suikaste değinen Cırık, dönemin bazı sözde aydın şairlerinin suikastın başarısız olması dolayısıyla üzüntü duyduklarını, benzer senaryonun 15 Temmuz darbe girişiminde de yaşandığına dikkat çekti.

Cırık, konuşmasına şöyle devam etti; "Bu coğrafyada çok oyunlar oynandı, coğrafyanın zaafları misyonerler, İngilizler ve diğer yapılar tarafından biliniyordu, ilmek ilmek işleyerek bu hale getirdiler. "Araplar bizi sattı - Türkler bizi sömürdü" söylemleri de bu kumpasın işine geliyordu" diye konuştu. AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum