Arap şeyhlerinin çadırı Uşak'tan

Arap şeyhlerinin çadırı Uşak'tan

Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir çadır firmasının keçi kılı kullanılarak ürettiği doğal kıl çadırlar Arap şeyhlerinin bahçelerini süslüyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 2014 yılında en hızlı büyüyen şirket sıralamasında ilk 100'e giren firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Umut Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 yıldır çadır imalatı işiyle uğraştıklarını, keçi kılı kullanarak ürettikleri doğal kıl çadırların tamamını Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Dubai gibi Arap ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

Bölge ülkelerinde kıl çadır kullanımının geleneksel olduğunu, özellikle zengin Arap iş adamlarının bahçelerinde kurdukları kıl çadırlarda uzun süre vakit geçirdiğini söyleyen Karakaya, yıllık 3,5 milyon metrekare çadır üretimi yaptıklarını kaydetti. 

Bölge ülkelerine açılarak ihracat rakamlarını artırdıklarını aktaran Karakaya, önümüzdeki dönemde Kuzey Afrika ülkelerine de açılmayı hedeflediklerini anlattı.

Kıl çadırın, dışarıdaki iklim koşullarını içeriye yansıtmadığı, yağmur geçirmediği, kum fırtınalarına dayanıklı olduğu, özellikle yılan akrep gibi hayvanları üzerinde barındırmadığı için tercih edildiğini kaydeden Karakaya, "Peygamberimiz Hz. Muhammed'in hayatı boyunca kıl çadır kullandığını bilen Araplar kıl çadır kullanmayı geleneksel hale getirmiş bir toplum. Bu nedenle kıl çadır onlar için çok değerli" dedi. 

Kıl çadırda rakipsiz

Çadır üretiminde kullandıkları keçi kıllarını Türkiye'nin değişik illerinden getirdiklerini, ayrıca Özbekistan'dan ihraç ettiklerini anlatan Karakaya, aşırı sıcaklarda kıl çadırın içinin dışarıdaki hava sıcaklığından 4-5 santigrat derece daha serin olduğunu belirtti.

Türkiye'deki kıl çadır üretiminin yüzde 90'ına, Arap Yarımadasındaki kıl çadır sektörünün ise yüzde 70'ine hakim olduklarını, Suudi Arabistan'ı merkez olarak kullanarak bölge ülkelerine kıl çadırları oradan dağıttıklarını kaydeden Karakaya, 2014'te 10 milyon dolar ihracata ulaştıklarını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 2014 yılında en hızlı büyüyen firmalar sıralamasında ilk 100'de yer aldıklarına işaret eden Karakaya, "Sürekli yatırım yaparak üretimimizi artırıyoruz. Şu an 25 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz. Tek hedefimiz daha fazla kişiye istihdam sağlamak, daha fazla ihracat yaparak ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.